Fii Sanatos


Insistența OMS referitor la reducerea aportului de sare

20/10/17 (508 vizualizari)

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) insistă la continuarea eforturilor de a reduce consumul de sare.

Există dovezi convingătoare că excesul de sare este una dintre cauzele hipertensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare și că o reducere a aportului de sare la nivelul recomandat (mai puțin de 5 grame pe zi) are un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății. Atît estimările aproximative, cît și cele reale demonstrează că în majoritatea țărilor europene, consumul zilnic de sare variază la nivel de 7-18 grame pe zi, și, prin urmare, nici un stat membru al UE nu a reușit încă să atingă standardele recomandate.

Deci, reducerea aportului de sare este una dintre acțiunile strategice prioritare și este considerată una dintre abordările economice cele mai eficiente în scopul prevenirii bolilor neinfecțioase. La baza realizării obiectivelor propuse stau următoarele principii:

  • schimbarea compoziției produsului
  • creșterea gradului de conștientizare și educare a consumătorilor
  • asigurarea unei etichetări clare și complete a produsului
  • monitorizarea aportului de sare în rîndul populației.

Finlanda și Regatul Unit au fost printre primele țări care încep să stabilească și să pună în aplicare programe eficiente de reducere a aportului de sare. După aceasta, multe țări din regiune s-au angajat, de asemenea,în inițiative eficiente pentru a reduce aportul de sare.
În prezent, informațiile disponibile indică faptul că cel puțin 20 de țări din regiunea europeană pun în aplicare inițiative concrete pentru a reduce aportul de sare, iar cel puțin 11 țări iau măsuri pentru a facilita schimbarea în compoziția produselor alimentare.

web-medicina