Fii Sanatos


Secreţiile vaginale în timpul sarcinii

20/10/17 (5924 vizualizari)

In timpul sarcinii, orice femeie este alarmată de fiecare schimbare apărută în organismul ei. Cantităţi mici de secreţii mucoase, care lasă urme pe lenjerie, sunt normale. Cu toate acestea, atunci când cantitatea secreţiilor crește, are loc modificarea nuanței sau consistenței, este necesară consultaţia unui medic specialist.

Secreţii de culoare albă deseori apar în primele săptămâni de sarcină, atunci când femeia posibil încă nu ştie că este însărcinată. Eliminările, chiar şi  intense, de culoare albiciosă-transparentă sunt normale și sunt determinate de modificările hormonale din organism. De asemenea, la nivelul colului uterin se formează, dopul gelatinos, care va proteja fătul şi va provoca eliminări mai abundente decât deobicei. Prin respectarea normelor obișnuite de igienă, acest fenomen nu va provoca iritații şi va fi practic neobservat.

Dacă secreţiile au culoare albă şi consistenţă brânzoasă, motivul ar putea fi candidoza. La femeile gravide această problemă poate apare la diferite etape, deoarece sistemul imun suprimat (pentru păstrarea sarcinii) creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea ciupercii. În acest caz, este interzisă auto-medicaţia, deoarece administrarea antimicoticelor este contraindicată femeilor însărcinate.

Fragmente de mucus cu incluziuni de sânge în secreţiile lichefiate, pot fi rezultatul cervicitei sau eroziunilor de col uterin. Secreţii sub formă de pelicule cu un miros neplăcut sunt provocate de vaginita bacteriană (dereglarea microflorei vaginale normale și creșterea cantităţii bacteriilor Gardnerella). În unele cazuri, secreţiile de culoare albă, devin treptat verzui sau gălbui, ceea ce indică prezența puroiului (sau a infecției bacteriene). Se recomandă consultarea medicului, pentru depistarea şi tratamentul infecţiei.

Determinarea cauzei secreţiilor de culoare albă în timpul sarcinii, este posibilă numai prin prelevarea unui frotiu vaginal. În normă, cantitatea de leucocite ar trebui sa fie nemodificată.

Spre sfârșitul trimestrului al treilea, la gravide volumul de secreție poate creşte. Acesta este un semn al apropierii termenului nașterii. În cazul în care lipseşte durerea în spate şi partea inferioară a abdomenului, aceste secreţii nu sunt un motiv de nelinişte, deoarece pînă la naștere este încă timp.

Dacă secreţiile albicioase cu caracter transparent se elimină pe parcursul a mai multe ore, acesta poate fi semn de rupere a apelor, care conține fragmentele dopului gelatinos. Fiți cu noi pe facebook: