Fii Sanatos


Ziua Mondială a Conștientizării Abuzului față de Vârstnici

20/10/17 (944 vizualizari)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 66/127 din 19 decembrie 2011, a desemnat 15 iunie ca Ziua mondială a conștientizării abuzului față de vârstnici (World Elder Abuse Awareness Day). Aceasta reprezintă o zi, când, prin diverse manifestări și prin organizarea unor evenimente, suntem chemați să ne exprimăm dezaprobarea față de abuzul și suferința provocată uneia dintre generațiile noastre mai în vârstă.

În mesajul pentru 2015, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, subliniază că procesul de îmbătrânire al populației lumii necesită urgent promovarea și apărarea drepturilor persoanelor în etate. Abuzul față de vârstnici este o problemă socială mondială, care afectează sănătatea și încalcă drepturile fundamentale a milioane de persoane din întreaga lume. Acest aspect a atras atenția comunității internaționale. 

Potrivit ONU, din totalul populației mondiale, categoria în vârstă de 60 ani și peste se va dubla până în 2025. Astfel, dacă în 1995 reprezenta 542 milioane, ea va ajunge la aproximativ 1,2 miliarde. În jurul de 4-6 % din persoanele în vârstă au trecut printr-o formă de maltratare la domiciliu. Incidența abuzului asupra persoanelor în vârstă este de așteptat să crească în multe țări care se confruntă cu îmbătrânirea rapidă a populației.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră abuzul față de vârstnic ''orice acțiune întreprinsă de cineva dintr-o relație de încredere, care conduce la vătămarea sau suferința unei persoane în vârstă''. ''National Center on Elder Abuze'' (NCEA) din SUA definește abuzul ca ''orice act conștient, intenționat sau neglijent al unui îngrijitor sau al oricărei alte persoane, care cauzează vătămare sau suferință la un adult vulnerabil''.

Abuzul față de persoanele în vârstă poate lua diverse forme, precum fizic, psihologic sau emoțional, sexual și financiar. Acesta poate fi, de asemenea, rezultatul unei neglijențe intenționate sau neintenționate. Cel mai frecvent abuz recunoscut de personalul de îngrijire din instituții a fost abuzul psihologic, apoi cel fizic, urmat de neglijare. Relativ la făptuitori, cei mai mulți au fost reprezentați de rudele bătrânilor, 26% au fost îngrijitori personali și 10% asistente medicale. Referitor la abuzul din familie, cel mai des acesta se petrece în relațiile dintre părinții bătrâni și copiii adulți sau între soți.

Până de curând, această problemă socială gravă a fost considerată în mare parte o chestiune privată. Chiar și astăzi, acest gen de abuz continuă să fie un tabu, subestimat și ignorat de către societate în multe părți ale lumii. Fiți cu noi pe facebook: