20/10/17 (4450 vizualizari)
La 12 iunie, în multe țări ale lumii, este marcată Ziua Mondială împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor (World Day Against Child Labour). Inițiativa instituirii acestei zile a fost a Organizaţiei Mondiale a Muncii, după publicarea Raportului Global 2002 privind piața muncii la nivelul întregii lumi, care avansa cifre zguduitoare privind numărul copiilor obligați să muncească: dintre cei 246 de milioane de copii care munceau în mod constant, peste 170 de milioane erau antrenați în munci grele sau periculoase.
Ziua Mondială împotriva exploatării copiilor prin muncă, în acest an are ca scop primordial atragerea atenţiei asupra suferinţelor prin care trec zilnic milioane de copii la nivel global, spunând – NO to child labour – YES to quality education! (NU – exploatării copiilor prin muncă, DA – educației și studiilor calitative!).
În prezent, în întreaga lume, aproximativ 215 milioane de copii lucrează, cei mai mulți full-time. Ei nu merg la școală și au foarte puțin timp sau deloc pentru joacă. Mulți nu primesc hrană suficientă sau o îngrijire corespunzătoare. O mare parte sunt supuși la o formă de muncă forțată, activități ilicite, inclusiv în traficul de droguri și prostituție sau sunt implicați în conflicte armate, obligați să folosească arme, potrivit datelor ONU.
În Republica Moldova, conform ultimelor sondaje, doar 31,8% din copii antrenaţi în câmpul muncii frecventează şi școala. Din totalul de copii exploataţi, 66,8% sunt din mediul rural și 33,2% din mediul urban.
Cel mai des, copiii din Republica Moldova sunt antrenaţi în agricultură – 95,3%. Pe locul 2 se situează comerţul şi vânzările cu amănuntul – 1,4%, iar pe locul 3 se plasează construcţiile – 1,1%. Cel mai mare procentaj de copii exploataţi prin muncă sunt în raioanele situate în centrul republicii, circa 32%, la nord – 29,6%, în raioanele de sud – 22,6%, iar în municipiul Chişinău – 16,4%.
Principalul act legislativ internaţional care reglementează problema exploatării copiilor prin muncă este Convenţia privind interzicerea celor mai grave forme ale muncii copiilor adoptată în anul 1999 şi ratificată de majoritatea statelor membre ONU, inclusiv şi de Republica Moldova.
Ziua de 12 iunie vine ca o zi a comemorării persoanelor care au suferit în urma exploatării copiilor prin muncă, precum şi pentru a atrage atenţia asupra acestei probleme majore. Fiți cu noi pe facebook: