Fii Sanatos


Mit și adevăr despre scutecele pentru bebeluși

19/03/18 (4296 vizualizari)

Utilizarea activă a scutecelor de unică folosință a schimbat fundamental întregul proces de îngrijire a a unui copil. Timpul acordat anterior spălării hăinuțelor, acum poate fi petrecut împreună cu copilul – la plimbare sau joacă și chiar ai putea să te odihnești suficient pentru a fi în formă. Întrebarea însă rămâne deschisă: să poarte sau nu copilul scutece de unică folosință?! Există câteva păreri care le pun în gardă pe mămici. Dar să începem discuția cu câteva momente din istoricul acestora.

Marion Donovan - ea este inventatoarea scutecelor de unică folosință. Fiind mamă în perioada baby-boom-ului ce a urmat razboiului, Marion Donovan (1917-1998) provine dintr-o familie care avea câteva invenții la activ. Nemulțumită de scutecele din material textil, pe care trebuia sa le spele dupa fiecare utilizare, Marion realizează primul ei scutec aparte, folosind o perdea de duș. Mai departe, folosind material absorbant de unică folosință, ea a creat primul scutec "modern", în 1949. Mai multe idei au încercat să fie realizate, dar producția industrială în masă a scutecelor a fost lansată abia la mijlocul anilor 50. La dreptul de a fi numiți ca primari în producerea în masă a scutecelor de unică folosință, pretendează câteva companii, printre care P&G, care a oferit produsului său numele de pampers, ceea ce din engleză "to pamper" înseamnă "a mângâia", "a răsfăţa"; compania suedeză SCA, cu scutecele sale Libero.

Acum să trecem la realitate. Iată câteva mituri, care necesită a fi spulberate.

Copilul refuză să meargă la oliță

Conform unor studii, vârsta medie, când copilul începe să folosească olița, este de 22-30 de luni. El este pregătit să învețe ”știința oliței” de la 15-18 luni, nu mai devreme. Deci, utilizarea scutecelor nu este o problemă care să influențeze această deprindere.

Scutecele au ”efect de seră”, deoarece pe lângă faptul că e cald, este și umed, iar o umiditate ridicată distruge testiculele.

Paradoxal, dar totul este exact opus: datorită proprietăților unice ale absorbantului, pielea bebelușului este uscată (sunt implementate tehnologii care reduc conținutul de umiditate și asigură circulația aerului). ”Efectul de seră” se referă mai degrabă la scutecele reutilizabile, atunci când mergi la o plimbare și pui tot felul de materiale (mai puțin sănătoase, cum ar fi pelicula) la fundul copilului pentru a salva pătura de valoare. Pentru scutecele de unică folosință astăzi în aplicare este o altă tehnologie (pe lîngă cea de adsorbant) de a reduce umiditatea - tehnologie bazată pe utilizarea unor materiale microporoase care asigură circulația aerului (așa-numitele scutece respirabile).

Scutecele cauzează infertilitate la băieței, deoarece testiculele se supraîncălzesc.

Aceasta este principala poveste de groază despre scutece și probabil vine de la ideea că ”testiculele sunt reci”. Dar până la vârsta de 7 ani nu există niciun indiciu de formare a spermei, deci nu poți face rău la cea ce nu ai. Conform numeroaselor studii efectuate, temperatura medie a scrotului unui bebe cu scutece, este de 36°C, așa că nici nu poate fi vorba de supraîncălzirea testiculelor (nici nu este vorba despre temperatura testiculelor ci despre temperatura scrotului). În plus, deja există tineri activi sexual, care au crescut sănătoși cu scutece.

Deformarea picioarelor bebelușului

Forma picioarelor nu are nicio legătură cu folosirea scutecelor, aceasta este în primul rând, o moștenire genetică, apoi contează alimentația bebelușului și acoperirea necesarului cu vitamina D. Mai mult decât atât, scutecele de unică folosință sunt un mod excelent de prevenire a displaziei de șold.

Sunt necesare mijloace pentru îngrijirea pielii sub scutec. Alegerea tacticii mijloacelor de îngrijire a pielii a fost bazată pe principiul: "umed - se usucă, uscat - se hidratează". Din cele mai vechi timpuri, principala problemă era însoțită de utilizarea scutecelor reutilizabile, a fost așa-numita dermatita de scutec - inflamaţii asociate cu expunerea pielii la urină și fecale în amestec cu urină. Se usucă cu: pulbere, creme speciale pe bază de pudră, zinc, amidon. Scutecele de unică folosinţă, mai ales cele calitative, adică din materiale microporoase și conținând adsorbantul, influențează la alegerea mijloacelor pentru ingrijiri preventive: umiditatea nu mai este o problemă, hidratarea pielii - de fapt, aceasta e cea mai mare problemă! Deci, piele umedă - utilizăm pudra, uscată - creme de scutec. Principalul lucru – să se respecte principiul suficienței rezonabile. Nu este nevoie de mai mult! Fiți cu noi pe facebook:

Deci, faceți alegerea corectă!