Fii Sanatos


Medicamentele cu termen expirat prezintă pericol pentru sănătate

20/10/17 (2846 vizualizari)

Milioane de persoane din întreaga lume ignoră termenul de valabilitate de pe ambalajul medicamentelor, punându-și astfel sănătatea în pericol.

O cercetare a descoperit lucruri șocante păstrate de mai multe familii în dulapurile din bucătărie și baie – pastile, creme și loțiuni cu termenul depășit de mai mult de cinci ani. Și s-a constatat că, deși cele mai multe familii verifică minuțios termenul de valabilitate a produselor alimentare din frigider, doar jumătate din aceștia urmează aceeași regulă atunci când e vorba de medicamente.

Conform cercetării efectuate de ASDA Pharmacy, doi din zece adulți nici măcar nu sunt conștienți de faptul că medicamentele administrate zilnic pentru dureri – analgezicele, au dată de expirare. Și unul din trei nu văd nici un rău în a administra medicamente expirate, crezând că ele vor fi pur și simplu mai puțin eficace, dar nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Bărbații de două ori mai frecvent ca femeile utilizează medicamente expirate și, cel mai îngrijorător este faptul că doar unul din șase adulți a verificat termenul de valabilitate administrând medicamentele copiilor. De asemenea, studiul a constatat că unul din 20 de adulți și-au ajutat prietenii sau rudele cu recomandarea medicamentelor când aceștia sufereau de simptome asemănătoare. 

Directorul de la ASDA Pharmacy, Faisal Tuddy susține că "la fel ca și produsele alimentare, medicamentele au un termen de valabilitate și instrucțiuni de păstrare – monitorizați medicamentele în același fel ca și alimentele. Dacă aruncăm produsele alimentare expirate, același lucru ar trebui să facem și cu medicamentele."

Medicii avertizează că unele medicamente, cum sunt insulina, anticonvulsivantele și picăturile oftalmice, nu trebuie utilizate după data expirării. Fiți cu noi pe facebook: