Fii Sanatos


Statinele apar din nou pe ringul controverselor

20/10/17 (2421 vizualizari)

Statinele, medicamentele ce scad nivelul colesterolului în sânge, au apărut din nou pe ringul controverselor, dar de data aceasta cu imagine pozitivă – cercetătorii susțin că ele contribuie la combaterea disfuncției erectile.

Disfuncția erectilă este o stare destul de frecventă atât la tineri, dar și în rândul bărbaților în vârstă, care deseori au și o patologie cardiovasculară concomitentă.

A fost efectuat un studiu pe 100 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 40 și 70 de ani, cu disfuncție erectilă și un nivel ridicat al colesterolului. Jumătate dintre ei au administrat statine timp de trei luni, iar ceilalți n-au primit nici un tratament. Toți bărbații au fost evaluați conform tabelului de date numit International Index of Erectile Function, pentru a monitoriza modul în care decurg lucrurile.

Scorurile celor ce administrau statine au fost considerabil mai bune decât la cei ce nu administrau nimic. Pastilele oferă bărbaților un „ impuls” în dormitor, ajutând vasele sanguine să se dilate în mod corespunzător, îmbunătățind fluxul sanguin la nivelul penisului.

Liderul cercetării dr. Alexios Samentzas susține că participanții au prezentat o îmbunătățire cu 43% a erecției, efectul fiind egalat cu cel al unei jumătăți de doză de sildenafil (Viagra). Acest lucru este foarte important. Dar cel mai important este că, pacienții au un avantaj dublu – prin îmbunătățirea nivelului de colesterol, pacienții beneficiază și de erecții mai bune.

"Efectul statinelor constă în îmbunătățirea stării vaselor sanguine și a fluxului sanguin. Am sperat să vedem unele efecte nesemnificative, dar am primit mai mult decât așteptam."

Oamenii de știință de la spitalul Elpis din Atena au prezentat concluziile la Congresul anual al European Society of Cardiology, de la Roma. Aceste date sunt în contradicție cu alte cercetări, care menționează că statinele ar putea contribui la impotență.

Cercetătorii au declarat că este puțin probabil ca pastilele să fie prescrise persoanelor fără factor de risc cardiovascular, cel puțin în viitorul apropiat. Dar, există planuri de viitor, în baza cărora se va aprecia eficacitatea statinelor la bărbați cu disfuncție erectilă, dar cu un nivel de colesterol normal. Fiți cu noi pe facebook: