Fii Sanatos


Disfuncția erectilă pune în pericol și sănătatea oaselor

20/10/17 (486 vizualizari)

Disfuncțiile erectile pot fi considerate un predictor precoce al osteoporozei, a fost concluzia cercetătorilor, publicată în revista Medicine.

Prin intermediul bazei de date de la Taiwan National Health Insurance Research Database, cercetătorii, sub conducerea dr. Chih-Lung Lin, de la Kaohsiung Medical University din Taiwan, au comparat datele din perioada anilor 1996-2010, a 4460 de bărbați cu vârsta de 40 de ani și mai mare, diagnosticați cu disfuncție erectilă, cu datele a 17.480 pacienți  de aceeași vîrstă, selectați în mod aleatoriu, dar fără disfuncție erectilă.

Osteoporoza a fost depistată la 264 pacienți cu disfuncție erectilă (5,92%) și la 651 - fără disfuncție erectilă (3,65%). Incidența generală a osteoporozei a fost de 3 ori mai mare în grupul cu disfuncție erectilă, decât în grupul fără disfuncție erectilă (9,74 vs 2,47). Incidența osteoporozei a crescut de 3 ori la bărbații cu disfuncție erectilă de natură psihogenă sau organică, comparativ cu cei care nu au avut disfuncție erectilă. Riscul a variat în funcție de vârstă. Pacienții cu vârsta cuprinsă între 40 și 59 de ani, au avut un risc de 3,6 ori mai mare de osteoporoză, iar cei cu vârsta de 60 de ani și mai mult – un risc de 3,5 ori mai mare, comparativ cu grupul non-disfuncție erectilă.

"Din cauza evaluării ușoare și neinvazive a osteoporozei, la pacienții cu disfuncție erectilă trebuie să fie evaluată densitatea minerală osoasă,  iar la  bărbații cu osteoporoză  trebuie să fie evaluată prezența disfuncției erectilă", au concluzionat cercetătorii.

Dr. Lin și colegii săi au discutat posibilele mecanisme care stau la baza relației dintre disfuncția erectilă și osteoporoză. De exemplu, ei au remarcat că bărbații cu disfuncție erectilă au, în mod natural, un nivel mai mic de testosteron liber disponibil, decît cei fără disfuncție erectilă, adăugînd că androgenii ar putea avea un rol-cheie în reglementarea formării osoase la bărbați. În plus, bărbații cu nivel scăzut de testosteron, au o creștere semnificativă a riscului de fracturi, cauzate de  fragilitatea osoasă, iar tratamentul cu privarea de androgeni și orchiectomie au fost asociate cu un risc crescut de osteoporoză și fracturi. "Prin urmare, epuizarea testosteronului ar putea crește riscul de osteoporoză", au declarat cercetătorii. Fiți cu noi pe facebook: