Fii Sanatos


Scrisul de mână este important în era digitală - mai ales pentru copii

20/10/17 (3512 vizualizari)

Putem stimula creierul copiilor ajutându-i să formeze litere cu mâna și să acorde o atenție deosebită limbajului scris.

Un studiu american a arătat că scrisul de mână antrenează mintea mult mai bine decât cursorul de pe ecranul computatorului. Acest lucru este esențial mai ales pentru copii. Scrisul de mână are efecte semnificative asupra gândirii copilului, ameliorează dezvoltarea și funcționalitatea creierului, atât la tineri, cât și la vârstnici.

Virginia Berninger, profesor în psihologie educațională la Universitatea din Washington, SUA, crede că "scrisul de mână, prin formarea literelor, antrenează mintea și acest lucru ajută copiii să acorde atenție limbajului scris."

Anul trecut, Laura Dinehart de la Florida International University, a făcut o asociere între scrisul de mână bun și realizările academice ale copiilor. Copiii cu scris de mână bun pot obține note mai bune, deoarece scrisul lor este ușor de citit pentru profesori. Iar la copiii care se luptă cu scrisul și depun mult efort la formarea literelor, suferă conținutul. Se pare că scrisul de mână stimulează creierul copiilor. Studiul dr. Dinehart a arătat că copiii care au avut abilități bune de scriere timpurii, au avut reușite mai bune la școală. Nici nu e de mirare. Scrisul de mână implică coordonarea mai multor părți ale creierului.

Prof. Berninger susține că este greșit să credem că scrisul de mână este doar abilitate motorie. "Noi folosim „piese de motor” a creierului nostru, planificare motorie, controlul motor, dar cea mai importantă este regiunea creierului unde văzul și limbajul se unesc, acolo unde stimulii vizuali devin, de fapt, litere și cuvinte scrise." Pentru a scri litere, trebuie să le vezi cu "ochii minții", spune ea. Imagistica cerebrală arată că activarea acestei regiuni este diferită la copiii care au probleme cu scrisul. Fiți cu noi pe facebook:

În dezvoltarea copiilor mici, tastarea literelor nu pare să genereze aceeași activare a creierului ca și scrisul de mână. Pe măsură ce creștem, sau îmbătrânim, cei mai mulți dintre noi apelează la tastatură, dar acest lucru nu trebuie făcut prea curând. Dr. Dinehart a declarat că studiile despre luarea de notițe au sugerat că "studenții care utilizează tastatura au o probabilitate mai mică să-și amintească conținutul, decât cei care au scris de mână".