Fii Sanatos


„Nașterea lotus” - tendințe în rândul mămicilor și păreri din partea experților

20/10/17 (562 vizualizari)

 

În trecut, dar și acum în mare parte, placenta era considerată un deșeu medical și aruncată. Dar, în ultimii ani, mamele au devenit foarte inventive și au găsit noi modalități de a aduce omagiu experienței nașterii și anume prin intermediul placentei și cordonului ombilical. Noua tendință se referă nu doar la perioada nașterii, ci și la cea postpartum, fiind susținută în special de părinții dornici să aibă o experiență mai ”spirituală” sau ”metafizică”.

„Naștere lotus” este numele tendinței cu avansare progresivă în rândul părinților tineri. În acest tip de naștere, placenta și cordonul ombilical sunt păstrate până la căderea lor desinestătătoare. Procesul durează în mediu 5-7 zile. Motivul pentru popularitatea crescândă a acestei metode este convingerea precum că placenta și cordonul ombilical au beneficii incredibile, aproape ”magice”, pentru copil.

Originile nașterii lotus provin din medicina tradițională estică, care susține că, astfel se construiește o legătură mai puternică între mamă și copil. De asemenea, se pretinde că copiii născuți astfel, fiind atașați pentru o perioadă mai lungă la sângele matern, posedă o capacitate mai mare de luptă împotriva infecțiilor sau altor boli ale sistemului imunitar. Ei susțin că, chiar și după naștere placenta continuă să pompeze oxigenul, dar și alți nutrienți precum fierul și celulele stem, timp de cel puțin cinci minute. Acestea oferă copilului o șansă optimă pentru supraviețuire și dezvoltare.

Totuși, experții medicali nu susțin această tendință. Ei ne avertizează că, pe lângă faptul că nu este argumentată științific, nașterea lotus este și riscantă din punct de vedere medical. Astfel, dr. Jennifer Gunter, expert în domeniul sănătății femeii, susține că, nu poate să înțeleagă de ce oamenii contemporani, care au acces la informație inclusiv în domeniul microbiologiei și medicinii moderne, acceptă atașarea copilului nou-născut la un țesut mort, care este în descompunere și reprezintă o adevărată sursă de infecție.

De aceeași părere este și ginecologul Amy Tuter, care a descris nașterea lotos ca ”o practică bizară, fără beneficii medicale și un risc considerabil, mai ales cel de infecție masivă”. Fiți cu noi pe facebook:

Deși se presupune că bebelușul trebuie să rămână atașat la cordonul ombilical pentru o perioadă de timp, medicii susțin că ea nu trebuie să depășească 60 de secunde.