Fii Sanatos


Adaptarea la grădiniță – marea dilemă a picilor și mămicilor

10/08/18 (4846 vizualizari)

Ați decis să dați copilul la grădiniță și vă tot macină întrebările?!

”Cum va reacționa? Cum va percepe lipsa mamei, care a fost mereu alături, iar acum va apărea doar seara? Cum va învinge lupta cu zeci alți copii, pentru a obține atenția educatorului?”

Atitudinea pozitivă a copilului față de grădiniță, față de ceilalți copii, față de educatori și cerințele lor, contribuie la modelarea lor ca personalitate și integrarea în societate după absolvirea grădiniței. Etapa preșcolară este etapa de bază în formarea copilului ca personalitate. Prin urmare, părinții ar trebui să înceapă pregătirile pentru adaptarea copilului la grădiniță cu 2-3 luni înainte de frecventarea acesteia. 

Grădinița are beneficiile sale. Aici copilul are mai multe oportunități de dezvoltare decât acasă: el este implicat în diferite activități, jocuri educative, evenimente sportive, matinee, pregătire preșcolară profesională etc. Trebuie să fiți conștienți de importanța grădiniței și să ajutați copilul să o îndrăgească.

Adaptarea în instituțiile de învățământ preșcolar este unul dintre momentele cruciale din viața unui copil: acest omuleț micuț este ”lipsit„ în același timp și de mamă, și de modul obișnuit de viață. Aceste lucruri au o mare influență asupra psihicului copilului, care în etapa preșcolară este extrem de flexibil, fragil și sensibil. Prin urmare, este importantă planificarea corectă și gândită a ”ieșirii” copilului în societatea cu reguli bine stabilite: regim, activități și responsabilități.

Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să pășiți mai ușor treapta acomodării la grădiniță:

  • Pregătiți din timp copilul, povestiți-i că în curând va merge într-un local distractiv și vesel, unde vor fi mulți copii. Dacă aveți posibilitate, duceți copilul la un matineu în grădiniță, pentru a-i crea asociații pozitive.
  • În nici un caz nu speriați copiii cu grădinița ("Iată te voi duce la gradiniță, și vei vedea altădată cum e să nu asculți de mama!").
  • În timpul conversației cu educatorul nu amintiți (în prezența copilului) că copilul nu vrea să meargă la grădiniță.
  • Vorbiți mai des despre faptul că la grădiniță e interesant, fascinant și distractiv.
  • Fiți fermi și încercați să ignorați lacrimile copilului.
  • Nu jeliți copilul și nu-l luați în brațe dacă plânge, în drum spre grădiniță. Discutați cu el calm, dar, în același timp, serios și rezervat, ca cu un adult.
  • Nu încercați să criticați sau să certați copilul în această perioadă, pentru că sarcina dumneavoastră este să-l ajutați și să-l suțineți.
  • Puneți în dulăpiorul său o poză cu dvs. sau un lucru care îi place – astfel psihologic vă va simți prezența.
  • Luați copilul de la grădiniță mai devreme, mai ales în primele zile. Dacă vă veți reține, el va crede că nu aveți nevoie de el și va suferi. Apropo, în prima săptămână cel mai bun timp pentru a lua copilul este imediat după prânz.
  • Tratați copilul dumneavoastră ca o personalitate cu punctul său de vedere, părere și viziune asupra realității. Dacă corectați părerea lui greșită, nu fiți intruzivi – trebuie să o faceți cu ușurință și cât mai accesibil.
  • Urmăriți cu atenție schimbările în comportamentul copilului. În cazul în care ele sunt negative, adresați-vă educatorului sau psihologului din grădiniță. Dar niciodată nu le exprimați cu voce tare în prezența lui.

Urmând aceste sfaturi simple, veți susține și ajuta copilul să evite diverse complexe psihologice și să facă primii pași spre integrarea socială. Nu uitați niciodată că responsabilitatea pentru educarea „omulețului” drag este pe umerii părinților, iar grădinița este cel mai bun prieten și ajutor în acest proces. Fiți cu noi pe facebook:

Autor: Șveț Ludmila, medic pediatru

Foto:http://teachertrainingindia.co.in