10/08/18 (4846 vizualizari)
Ați decis să dați copilul la grădiniță și vă tot macină întrebările?!
”Cum va reacționa? Cum va percepe lipsa mamei, care a fost mereu alături, iar acum va apărea doar seara? Cum va învinge lupta cu zeci alți copii, pentru a obține atenția educatorului?”
Atitudinea pozitivă a copilului față de grădiniță, față de ceilalți copii, față de educatori și cerințele lor, contribuie la modelarea lor ca personalitate și integrarea în societate după absolvirea grădiniței. Etapa preșcolară este etapa de bază în formarea copilului ca personalitate. Prin urmare, părinții ar trebui să înceapă pregătirile pentru adaptarea copilului la grădiniță cu 2-3 luni înainte de frecventarea acesteia.
Grădinița are beneficiile sale. Aici copilul are mai multe oportunități de dezvoltare decât acasă: el este implicat în diferite activități, jocuri educative, evenimente sportive, matinee, pregătire preșcolară profesională etc. Trebuie să fiți conștienți de importanța grădiniței și să ajutați copilul să o îndrăgească.
Adaptarea în instituțiile de învățământ preșcolar este unul dintre momentele cruciale din viața unui copil: acest omuleț micuț este ”lipsit„ în același timp și de mamă, și de modul obișnuit de viață. Aceste lucruri au o mare influență asupra psihicului copilului, care în etapa preșcolară este extrem de flexibil, fragil și sensibil. Prin urmare, este importantă planificarea corectă și gândită a ”ieșirii” copilului în societatea cu reguli bine stabilite: regim, activități și responsabilități.
Urmând aceste sfaturi simple, veți susține și ajuta copilul să evite diverse complexe psihologice și să facă primii pași spre integrarea socială. Nu uitați niciodată că responsabilitatea pentru educarea „omulețului” drag este pe umerii părinților, iar grădinița este cel mai bun prieten și ajutor în acest proces. Fiți cu noi pe facebook:
Autor: Șveț Ludmila, medic pediatru
Foto:http://teachertrainingindia.co.in