Fii Sanatos


Înghețata – deliciul răcoritor al verii

19/08/18 (344 vizualizari)

O înghețată răcoritoare este desertul ideal în sezonul cald. Toți iubesc îngheţata și pe bună dreptate - gustul irezistibil, aromele delicioase și consistența cremoasă te cuceresc de la prima mușcătură! Acest desert nu numai că este un răsfăț pentru papilele gustative, dar are și numeroase beneficii “gustoase” pentru sănătate.

Te scapă de stres și aduce fericire

Gustul delicios şi consistenţa cremoasă stimulează o zonă specială din creier şi acţionează asupra centrilor plăcerii, contribuind la eliberarea de endorfine. Cercetătorii americani compară această plăcere cu plăcerea ascultării melodiei preferate.

Aminoacidul L-triptofan, conținut în laptele din îngheţată, este un tranchilizant natural care relaxează sistemul nervos şi ia parte la sinteza serotoninei, supranumită şi „hormonul fericirii”. La rândul ei, serotonina este unul dintre cei mai importanți neuromediatori din creier, cea care este responsabilă de buna dispoziție și previne depresia. Și înghețata cu ciocolată contribuie la eliberarea de endorfină și fenamină – un excitant cerebral care înlătură temporar somnul și foamea.

Benefică pentru femei

Îngheţata din ingrediente naturale este bogată în vitaminele A, B6, B12, C, D, E şi K, dar şi în tiamină, riboflavină şi niacină.

O dietă bogată în îngheţată cu conţinut normal de grăsimi reduce riscul apariţiei infertilităţii la femei. Rezultatele unui studiu realizat de Universitatea Harvard, au scos la iveală faptul că femeile care consumă înghețată ocazional (de 2-3 ori pe săptămână) au mai puține șanse de a suferi de infertilitate, comparativ cu cele care nu mănâncă aproape deloc înghețată. Un studiu publicat în revista americană "Reproducția Umană" a evidențiat faptul că femeile care consumă lactate fără grăsimi sau "light" își cresc riscul de infertilitate cu până la 85%. Iar femeile care consumă lactate bogate în grăsimi, integrale, își reduc riscul infertilității cu 27%.

Un motiv în plus pentru femei să consume îngheţată este faptul că mineralele din din aceasta combat simptomele sindromului premenstrual.

Crește libido-ul la bărbați

Datorită calciului și fosforului, înghețata poate crește apetitul sexual la bărbați – lucru demonstrat științific de Fundația pentru Cercetarea Mirosului și Gustului din Chicago. Bărbații care simt aroma înghețatei de vanilie au un apetit sexual mult mai intens, comparativ cu cei care nu mănâncă înghețată.

Remediu antiviral

Lactoferina din lapte are o activitate antivirală şi luptă împotrivă agenţilor patogeni precum citomegalovirusul sau virusul gripal. Chiar dacă pare greu de crezut, îngheţata nu declanşează răceli pentru că se topeşte repede, se adaptează temperaturii interne şi ajunge în esofag la temperatura optimă.

Scade riscul de hipertensiune arterială

Îngheţata reduce până şi riscul de hipertensiune arterială. Meritul aparţine laptelui, care conţine calciu, potasiu, magneziu şi sodiu – toate mineralele necesare menţinerii unui nivel normal al tensiunii arteriale. Dacă o preferi pe cea de ciocolată, vestea bună este că flavonoizii din cacao reduc inflamarea arterelor.

Protejează rinichii

Înghețata curăță rinichii datorită conținutului bogat în calciu. Un studiu din New England Journal of Medicine a constatat că acest mineral împiedică formarea de calculi renali.

Oase și dinți mai puternici

Îngheţata are în componenţa sa calciu şi fosfor, care ne ajută să avem oase mai puternice şi să evităm afecţiunile legate de lipsa calciului. O înghețată conține 20% din necesarul zilnic de calciu în cazul copiilor.

Ameliorează consecințele cancerului

Cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, lucrează împreună cu producătorii de lactate la crearea așa-numitului „desert medicinal”, care ar putea avea efecte benefice și substanțiale țn combaterea efectelor secundare nedorite ale chimioterapiei aplicate bolnavilor de cancer. Înghețata medicinală numită „ReCharge” conține ingridiente active din produse lactate care combat diareea, anemia și lipsa apetitului pentru cei care urmează chimioterapie. Fiți cu noi pe facebook: