Fii Sanatos


Dieta mediteraneană – dieta anului 2019

13/03/19 (424 vizualizari)

Dieta keto/Whole30, dieta pegan (o combinație între cea vegan și paleo), dieta Rina, dieta cu hrișcă, dieta cu ouă... lista poate fi foarte lungă... Iar uneori este destul de dificil să o alegi pe cea mai potrivită.

Cu toate că, în ultimul timp se vorbește tot mai des despre dieta keto și cea pegan, totuși, experții din SUA au catalogat Dieta Mediteraneană drept "cea mai bună" dietă a anului 2019. 

Aceasta a fost în topul categoriilor precum "cea mai bună dietă pentru o alimentație sănătoasă”, ”cea mai bună dietă pe bază de plante”, ”cea mai bună dietă pentru diabet” și ”cea mai ușor de respectat".

Ce este dieta mediteraneană?

Dieta mediteraneană presupune un regim alimentar pe bază de plante, mai ales fructe și legume, cereale integrale și leguminoase. Se recomandă consumul de pește și fructe de mare, carne de pasăre. Iar pentru asezonare se va folosi mult ulei de măsline și se va exclude untul. Mai mult, dieta mediteraneană permite unele indulgențe ocazionale, cum ar fi servirea unui pahar de vin la cină.

Dieta mediteraneană este apreciată de mai multe studii pentru capacitatea sa de a îmbunătăți sănătatea inimii, de a preveni diabetul zaharat și osteoporoza și de a menține creierul sănătos, odată cu înaintarea în vârstă.

Dieta mediteraneană este perfectă pentru persoanele care se concentrează nu numai pe scăderea în greutate, ci și pe menținerea sănătății și bunăstării generale. 

Și alte diete?!

Pe locul II a fost clasată dieta DASH, care contribuie la scăderea tensiunii arteriale, iar pe locul trei – dieta Flexitar. 

Cele mai bune diete au fost considerate cele care exclud alimentele procesate și îi încurajează pe oameni să se "axeze pe consumul de fructe, legume, fasole, lămâie, cereale integrale, nuci și semințe".

Whole30 sau dieta ketogenică nu au fost prea populare printre experți, deorece sunt incredibil de restrictive, până la punctul în care oamenii au probleme în a le respecta pe perioade lungi de timp. Fiți cu noi pe facebook:

Păstrați sănătatea! Optați pentru dieta mediteraneană!