Fii Sanatos


Consumul unui ou pe zi te protejează de diabet

07/06/19 (81 vizualizari)

Cercetătorii finlandezi susțin că consumul moderat de ouă ne protejează față de diabetul zaharat de tip 2.

Aceasta a fost concluzia studiului prospectiv Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor (KIHD), care a cercetat corelația dintre consumul de ouă și riscul pentru diabet. 2682 bărbați finlandezi cu vârsta cuprinsă între 42 și 60 ani au fost urmăriți pentru o perioadă medie de 19,2 ani și s-a observat că, persoanele cu cel mai înalt consum de ouă (1ou/zi), au avut un risc cu 38% mai mic de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2, comparativ cu persoanele cu cel mai mic consum de ouă (1 ou/săptămână).

Stefania Noerman și Jyrki Virtanen, crecetători ai Universității din Finlanda de Est, Kuopio, spun că, deși este prea devreme pentru a trage concluzii din acest studiu, există mai multe date care susțin că compușii din ouă pot avea un rol protectiv în dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2.

Ouăle sunt o sursă bogată în compuși bioactivi, precum carotenoizii și colina, care s-au dovedit a avea efecte benefice asupra inflamației, oxidării și metabolizării lipidelor, dar și asupra rezistenței la insulină – veriga principală în dezvoltarea diabetului tip 2. Astfel, se poate spune că consumul moderat de ouă (1/zi) reprezintă un model alimentar și face parte dintr-un un stil sănătos de viață, contribuind la prevenirea diabetului de tip 2. Fiți cu noi pe facebook:

Nu exagerați! Multă sănătate!