Fii Sanatos


Bordurile pentru pătuc – frumoase, dar nu și sigure

20/10/17 (4346 vizualizari)

Jurnalul de Pediatrie a prezentat recent rezultatele unui nou studiu privind siguranța bordurilor pentru pătucul copiilor și pericolul de mortalitate infantilă pe care îl prezintă. Mulți părinți recurg la borduri pentru pat, cu scopul de a proteja capul copilului de barele de lemn ale pătucului și pentru efectul său decorativ. Dar, bordurile pot prezenta și un risc pentru sănătatea sau chiar viața copilului.

Autorii studiului au analizat cu atenție dosarele de anchetă, cu privire la decesul copiilor în perioada anilor 1985 și 2012. Din păcate, rezultatele au confirmat îndoielile pe care le aveau cercetătorii. Bordurile au fost cauza a 48 de decese la copii cu vârsta cuprinsă între un an și 22 luni; 146 de copii au suferit în urma sufocării sau strangulării. Cercetătorii susțin că 32 de copii din 48 puteau fi salvați, dacă nu erau bordurile. În SUA, studiul a relevat că numărul de decese legate de bordurile pentru pat s-au triplat în ultimii ani, în special între anii 2006 și 2012.

Cercetătorii au declarat că cifrele sunt de multe ori subestimate, pentru că deseori nu se face legătura cu prezența bordurilor de protecție pentru patul copiilor. Un studiu realizat de Institutul de Supraveghere a Sănătății a constatat că din 205 de decese neașteptate, în 19% din cazuri bordurile au fost aproape de fața copilului.

Măsuri de precauție

Cu toate că utilizarea lor nu este recomandată, fiecare părinte decide individual pentru copilul său. Dar sunt câteva măsuri de precauție pe care ar fi bine sa le respectați: Fiți cu noi pe facebook:

  • bordurile trebuie să fie bine fixate
  • asigurați-vă că bordurile sunt atașate corespunzător (de sus în jos)
  • în cazul firelor lungi, scurtați-le la maxim
  • puteți utiliza alternative: atașați bordurile pe partea externă a pătucului.