Fii Sanatos


Părinții supraponderali transmit obezitatea copiilor lor, iar riscul crește încă din perioada de preconcepție

20/10/17 (1050 vizualizari)

Dacă până acum se credea că obezitatea infantilă începe să se dezvolte în perioada uterină, acum se pare că rădăcinile acesteia se trag încă din perioada de preconcepție. Greutatea ambilor părinți, chiar înainte de conceperea unui copil, reprezintă un factor crucial pentru a decide dacă viitorul copil (sau copii) va fi obez.

Cercetătorii au examinat de ce unii copii sunt obezi, cercetând greutatea mamei și a tatălui înainte de sarcină. Și nu este vorba doar de gene. Sunt cunoscute 23 de gene, care cresc riscul de obezitate. Mai mult, acestea pot acționa foarte rapid și accelera creșterea în greutate în timpul copilăriei. Modelul obișnuit de greutate pentru copii este că ei se nasc slabi, se îngrașă în perioada de sugar, apoi în timpul copilăriei devin din nou slabi. În jurul vârstei de 10 ani, cantitatea de țesut adipos din organism este în creștere, în pregătire pentru perioada de pubertate. Aceasta se numește rebound sau revenirea adipozității.

Dr. Daniel W. Belsky, epidemiolog de la Duke University School of Medicine, din Carolina de Nord, SUA, susține că la copiii cu genele obezității, ”rebound-ul adipozității apare mai devreme și în cantitate mai mare. La aceștia se oprește slăbirea mai înainte și începe îngrășarea mai devreme și în cantități mai mari.”

Dar aceste gene nu sunt noi. Și mulți copii ce le posedă, rămân slabi. Deci, ce este diferit la copiii de azi?

Se pare că stilul de viață în secolul 21 oferă genelor obezității o șansă mai mare de a se exprima. Stoparea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr și fast food-ului în școli și grădinițe este crucială, mai ales că sugarii și copiii au pofte mari și nu sunt ușor de satisfăcut. David S. Ludwig, specialist în obezitate la Children’s Hospital din Boston, SUA, consideră, de asemenea, că este esențial ca însăși părinții să aibă obiceiuri alimentare bune. "Dacă ei au, atunci și copiii lor vor avea", spune el.

La fel de importantă, conform dr. Belsky, este necesitatea de a încuraja copiii să fie activi, astfel încât aceștia să nu simtă în mod constant senzația de foame, din cauza metabolismului lor sănătos.

"Dacă vrem copii sănătoși, avem nevoie de mame sănătoase înainte de sarcină și în timpul sarcinii", a declarat dr. Belsky. Fiți cu noi pe facebook:

Dr. Ludwig explică că greutatea mamei înainte și în timpul sarcinii este decisivă. Creșterea excesivă în greutate în timpul sarcinii prezice nu doar greutatea la naștere a copilului, dar, de asemenea, și riscul de obezitate în copilărie. Greutatea tatălui este, de asemenea, destul de importantă", a adăugat dr. Ludwig. "Factorii dobândiți influențează expresia genelor", spune el. "Obezitatea altereaza ADN-ul spermatozoizilor tatălui, care schimbă expresia genelor și pot fi transmise la următoarea generație."