Fii Sanatos


Boala Peyronie – problema „delicată” a bărbaților

20/10/17 (8803 vizualizari)

De regulă, bărbaților nu le place să vorbească despre această problemă, iar cei ce suferă de boala Peyronie, se simt jenant și dureros.

Boala Peyronie este o patologie rar întâlnită și se manifestă printr-un penis curbat sau deformat în timpul erecției. Unul din 20 de bărbați suferă de boala Peyronie și șase din 10 au avut depresie și relații dificile. Ea are un impact negativ asupra intimității, sexului și satisfacției sexuale, afectând starea de spirit, stima de sine și masculinitatea. Și aproape jumătate din pacienți nu au primit nici ajutor și nici tratament medical.

Penisul deformat sau curbat afectează "1 din 20 de bărbați" și majoritatea sunt prea jenați să se adreseze medicului. Boala Peyronie este cauzată de o acumulare de colagen în penis, sub formă de placă fibroasă. Acest lucru face ca acesta să se curbeze în timpul erecției, iar în faza inflamatorie inițială a afecțiunii face actul sexual dificil sau imposibil. Boala se întâlnește, cel mai frecvent, între 41 și 60 de ani și aproximativ o treime din suferinzi au sau vor dezvolta o afecțiune și la nivelul mâinilor, numită contractura Dupuytren sau la nivelul tălpii – boala Ledderhose.

Cauza bolii Peyronie este necunoscută, dar se presupune că traumatismele la nivelul penisului, cum sunt leziunile sexuale sau operațiile, ar putea fi de vină. Există, de asemenea, o legătură cu tensiunea arterială ridicată și tratamentul utilizat. Factori de risc se consideră deficitul de vitamină E și predispoziția genetică. Un sondaj, efectuat de organizația de caritate British Dupuytren’s Society, cu participarea a 185 de bărbați cu boala Peyronie, subliniază suprasolicitarea emoțională a acestor pacienți.

Tratamentul ar trebui să includă și suport psihologic cu consiliere, discuții detaliate despre opțiunile de tratament, riscuri și beneficii, stabilirea obiectivelor de tratament și așteptările reale.

Boala Peyronie începe de obicei cu o fază inflamatorie activă, atunci când antiinflamatoarele nesteroide sunt utilizate pentru ameliorarea simptomatică a durerii. În faza stabilă și atunci când nu există nici o disfuncție erectilă, suportul psihologic este crucial în abordarea dificultății actului sexual și stresului din cauza efectului acestuia asupra unei relații. Fiți cu noi pe facebook:

Există mai multe opțiuni chirurgicale, cum sunt scurtarea penisului, lungirea penisului și injectarea preparatelor medicamentoase care au ca scop dizolvarea plăcii de colagen. A apărut un nou medicament, care este o colagenază clostridium histolyticum, care se administrează într-un curs de până la opt injecții, pe o perioadă de 24 de săptămâni, în funcție de curbura penisului și răspunsul la tratament.