Fii Sanatos


Un duș rece te salvează de virozele de sezon!

20/10/17 (1365 vizualizari)

Un nou studiu susține că un duș rece primit în fiecare dimineață, este mai benefic pentru sănătate decât alternarea dușului cald cu cel rece. Chiar dacă pare puțin cam straniu, acest lucru vă poate ajuta să treceți mai ușor peste sezonul rece.

Cercetarea a fost efectuată anul trecut, din luna ianuarie până în martie, când 3.018 persoane au luat parte la ”provocarea rece” – un eveniment organizat în Olanda, unde pe parcursul a 30 de zile, participanții făceau dușuri reci zilnice, timp de 30 de secunde. Participanții din grupul de control au alternat dușul cald cu cel rece, iar rezultatele primite au sugerat că o trezire „răcoroasă și proaspătă” a ajutat ca organismul să se mențină sănătos, iar afecțiunile specifice perioadei reci a anului, ca răcelile, durere de gât, nas înfundat ș.a., să fie ținute la distanță. La persoanele care făceau doar duș rece, s-a constatat o reducere cu 29% a afecțiunilor specifice sezonului rece.

Este important să rețineți că dușul rece nu oferă ”imunitate” împotriva unor afecțiuni, ci crește capacitatea de ”luptă” a organismului și reduce numărul zilelor de concediu medical.

Potrivit British Psychological Society, participanții au constatat ”o creștere ușoară a calității vieții după 30 de zile de experiment”, dar care a dispărut odată cu renunțarea la el. Deci, pentru ca acesta să funcționeze, trebuie efectuat zilnic. Au fost menționate și alte beneficii, precum prezența unui surplus de energie pe parcursul întregii zile. Dușul rece nu reprezintă un ”tratament uimitor”, dar ne ajută să luptăm cu răcelile și virozele sezoniere și oferă un impuls de energie și dispoziție în fiecare dimineață.

Nu se cunoaște cu exactitate mecanismul de acțiune al dușului rece asupra imunității, dar se presupune că are loc stimularea secreției unor hormoni, care au impact favorabil sub influența temperaturilor mai scăzute. Fiți cu noi pe facebook: