Fii Sanatos


Vegetalele care pot prelungi tinerețea

15/03/18 (1460 vizualizari)


Un studiu recent, publicat în revista Cell Metabolism, a descoperit că vegetalele sunt capabile să prelungească tinerețea.

Un component din vegetalele precum broccoli, varza și avocado – mononucleotid nicotinamida, poate încetini apariția semnelor îmbătrânirii și prelungi "tinerețea" persoanelor vârstnice.

Experimentele pe șoarecii bătrâni au constatat că acestă substanță le-a încetinit îmbătrânirea fizică și le-a „întinerit” metabolismul. Mononucleotid nicotinamida (NMN) a redus semnele tipice de îmbătrânire în mușchii scheletici, funcția hepatică, densitatea osoasă, funcția ochilor, sensibilitatea la insulină, funcția imună, greutatea corporală și nivelul activității fizice.

Sănătatea organismului uman depinde de producerea și utilizarea eficientă a energiei, dar pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea celulelor de a produce energie scade. Oamenii de știință nu sunt siguri de ce se întâmplă acest lucru, dar suspectă că un factor cheie al procesului de îmbătrânire este pierderea alimentării eficiente a organismului cu energie. Ei au constatat că NMN poate compensa această pierdere a producției de energie.

Prof. dr. Shin-Ichiro Imai, de la Washington University School of Medicine, a declarat că s-a găsit modalitatea de a încetini declinul fiziologic la șoarecii bătrâni, ceea ce înseamnă că aceștia au avut, ca rezultat, un nivel al metabolismului și energiei asemănător cu cel al șoarecilor tineri.

Deoarece celulele umane se bazează pe același proces de producere a energiei, cercetătorii speră că se va găsi și modalitatea de a aplica această metodă la oameni, pentru ca aceștia să rămână mai sănătoși pe măsură ce îmbătrânesc. Deci, următorul pas constă în efectuarea studiilor clinice pe oameni, pentru a testa siguranța NMN.

Pentru a studia efectele NMN pe termen lung, șoarecilor de diferite vârste li s-a dat apă cu NMN. Au existat diverse efecte benefice ale suplimentării cu NMN, care au fost observate doar la șoarecii bătrâni. Profesorul Jun Yoshino, co-autorul studiului, susține că suplimentarea cu NMN nu are nici un efect la șoarecii tineri, deoarece organismul lor produce cantitatea suficientă de NMN propriu.

Cercetătorii presupun că progresarea inflamației, care are loc odată cu înaintarea în vârstă, reduce capacitatea organismului de a produce NMN. În mușchii scheletici NMN a stimulat metabolismul energetic, prin îmbunătățirea funcției mitocondriilor, care funcționează ca centrale energetice celulare. Fiți cu noi pe facebook:

Cercetătorii au constatat că șoarecii care au administrat NMN au adăugat mai puțin în greutate, chiar dacă consumau mai multe alimente, probabil, deoarece metabolismul lor a fost stimulat, generând mai multă energie pentru activitatea fizică. Ei au avut, de asemenea, o mai bună funcționare a retinei, a crescut producția de lacrimi, care este adesea pierdută odată cu îmbătrânirea. S-a îmbunătățit și sensibilitatea la insulină.