Fii Sanatos


Menopauza prematură și implicațiile sale, de Dr.Ambros Tatiana, medic endocrinolog

07/11/17 (4012 vizualizari)

 

 

Fiecare etapă a vieții este minunată. Menopauza reprezintă și ea o etapă frumoasă în viața femeii. Uneori nu prea dorim să auzim de ea, ne este frică, dar uneori ne trezește un real interes observând anumite schimbări ale organismului. Mai devreme sau mai târziu, toate femeile vor fi puse față în față cu acest fenomen. Și pentru că se instalează cu totul și cu totul diferit la fiecare, Dr.Tatiana Ambros, medic endocrinolog, va încerca să ne dezvăluie problema instalării precoce a acesteia.

 

 

 • Ce este menopauza propriu-zisă?

Menopauza este un termen, care definește lipsa menstrelor datorită suspendării complete și definitive a activității foliculare a ovarului. Etimologic, cuvântul menopauză are două rădăcini grecești: men-menos= lună; pausis= încetare,oprire.

 • Dar menopauza prematură?

Termenul de menopauză prematură sau precoce, se referă la insuficiența ovariană, deci când ovarele nu mai funcționează în mod normal, instalată înaintea vârstei de 40 de ani.

 • Câte femei suferă de menopauză prematură?

Anual, mii de femei din întreaga lume, cu vârsta între 15 şi 44 de ani, intră în menopauză, din motive naturale sau medicale.

 • Care femei sunt mai predispuse pentru instalarea menopauzei premature?

Conform unor opinii menarha (prima menstruație) la o vârstă fragedă, dar și nuliparitatea (lipsa copiilor) are legătura cu instalarea menopauzei precoce. Într-un studiu al femeilor în postmenopauză (51.420 femei) vârsta medie de debut al menopauzei a fost 50 ani. Dintre care, la 2% femei, menopauza s-a instalat până la vârsta de 40 de ani (menopauză prematură) și la 7,6% între 40-44 ani (menopauză timpurie). După ajustări s-a depistat ca atât calendarul menarhei cât și paritatea au fost asociate cu vârsta la care a debutat menopauza.

Femeile cu menarha precoce (vârsta de 11 ani sau mai tinere) au avut un risc de 2 ori mai mare de instalare a menopauzei premature sau timpurii, comparativ cu cele care au avut prima menstruație (menarha) la vârsta cuprinsă între 12-13 ani.

Lipsa copiilor a fost asociată cu un risc de 2,2 ori mai mare de instalare a menopauzei premature, comparativ cu cele care au doi sau mai mulți copii.

Femeile cu menarha timpurie și fără copii, au avut un risc de cinci ori mai mare de menopauză prematură, comparativ cu femeile la care menstruația a început la vârsta de 12 ani sau mai târziu și au avut doi sau mai mulți copii.

 • Există și alte cauze care duc la instalarea precoce a menopauzei?

Cauzele menopauzei premature sunt multiple. De cele mai multe ori este dificil să identifici o cauză exactă a acesteia. Se presupune asocierea mai multor factori favorizanți, precum:

  • Predispoziția genetică – deși observațiile clinice sugerează dezvoltarea menopauzei la mamă și fiică în jurul aceleeași vârste, studii largi nu demonstrează același lucru.
  • Fumatul are efect antiestrogen. O analiză a mai multor studii arată că fumătoarele sunt susceptibile de a experimenta menopauza mai devreme.
  • Indicele masei corporale la fel poate decide vârsta instalării menopauzei. Țesutul adipos reprezintă o rezervă de estrogeni. Femeile care sunt foarte suple, urmează o dietă vegetariană și nu se expun la soare pe tot parcursul vieții, pot avea debutul precoce al menopauzei.

Alteori cauzele sunt chiar evidente:

  • Intervenții chirurgicale cu extirparea ovarelor, uterului.
  • Radioterapia sau chimioterapia ca tratament împotriva cancerului. Această cauză este din ce în ce mai des întâlnită, având în vedere progresele pe care medicina le-a făcut în depistarea și tratarea cancerului.
  • Prezența unei boli autoimune – sistemul imunitar recunoaște greșit o parte a corpului și o atacă, în cazul dat fiind afectate ovarele. Atunci când ovarele încetează să mai funcționeze (dezvoltarea insuficienței ovariene), debutează menopauza. Insuficiența ovariană și menopauza prematură poate fi unica manifestare a procesului autoimun, sau poate fi asociată cu alte boli autoimune tiroidiene sau articulare (artrita reumatoidă).
  • Prezența proceselor infecțios-inflamatorii, care afectează direct ovarele, inclusiv oreionul.
  • Anomalii comozomiale – femeile cu sindrom Turner, trisomia 13 și 18, au ovare care nu funcționează corect. 
  • Neurologice - femeile cu epilepsie sunt mai susceptibile de a experimenta insuficientă ovariană prematură, ceea ce duce la menopauză.


 • Menopauza naturală este anunțată din timp de simptome caracteristice perioadei de premenopauză (menstruații abundente, sângerări intermenstruale, cicluri neregulate)... Dar, menopauza prematură, are și ea această perioadă de premenopauză?

Nu, de cele mai multe ori, menopauza precoce se instalează brusc, fără a fi prezente alte semne sau simptome. Dar, uneori ea poate fi precedată sau asociată cu unele din ele, precum:

 

 

  • vasomotorii – bufeuri de căldură, transpirații exagerate;
  • psihologice – simptome depresive, iritabilitate, excitabilitate, dereglări ale somnului, slabiciune generală, scăderea memoriei și a capacității de concentrare;
  • generale – cefalee, dureri musculare și articulare, parestezii (furnicături);
  • urogenitale și sexuale – prurit, senzație de frigere, uscăciune, dispareunie (dureri la contactul sexual), dereglări de micții (frecvente, incontinență).

 

 • Și în cazul menopauzei premature se constată un adaos ponderal?

Indiferent de vârsta la care se instalează menopauza, riscul de îngrăşare a femeii este mare.

 • Și totuși, când se poate stabili cu certitudine diagnosticul de menopauză precoce?

Diagnosticul poate fi stabilit atunci, când se enumeră 12 luni de lipsă a menstrelor. Confirmarea diagnosticului se face prin dozări hormonale și studiere ecografică a ovarelor. Hormonal: estradiolul şi progesteronul sunt scăzuţi, în timp ce hormonii hipofizari (hormonul foliculostimulant şi luteinizant) vor fi crescuţi.

 • Sunt careva investigații care ar putea prezice debutul precoce al menopauzei?

Da, inhibina B și hormonul anti-mullerian(AMH) sunt markeri endocrini, care ne permit monitorizarea funcţiei gonadale sau aprecierea rezervei ovariene. Ei prezintă valoare predictivă asupra instalării perioadei de tranziţie către menopauză (cu 5-8 ani înainte).

 • Cu ce se poate complica debutul precoce a menopauzei?

Infertilitatea este de multe ori cea mai evidentă preocupare și un stres major pentru femeie, atunci când menopauza debutează cu 10 ani mai devreme. Dar, există și alte probleme de sănătate. Pierderea timpurie a nivelului normal de estrogeni poate crește riscul de osteoporoză, boli cardiovasculare, depresie, simptome like-Parkinson, uneori, deces prematur.

 • Există oare vreun beneficiu al menopauzei precoce?

Da, menopauza precoce vă poate proteja de fapt, de alte boli sensibile la estrogeni, cum ar fi cancerul de sân.

 • Menopauza prematură poate fi tratată?

Nu, nu există un tratament definitiv al menopauzei, dar există diverse remedii, care vor contribui la corectarea tulburărilor induse de carența estrogenică. Indiferent de momentul instalării menopauzei, este indicat să consultați un medic endocrinolog și ginecolog, pentru inițierea unei terapii hormonale de substituție, sau indicarea remediilor alternative (simptomatice). Se recomandă și o consiliere psihologică. Fiți cu noi pe facebook:

 

Savurați din orice clipă a vieții! Fiți fericite!