Fii Sanatos


Viața sentimentală la preadolescenți

19/04/18 (3066 vizualizari)

Preadolescența este o etapă destul de dificilă nu doar pentru copil, ci și pentru părinți. La această vârstă, copiii încearcă să copieze comportamentul adolescenților, inclusiv și relațiile romantice sau “întâlnirile”. Cu toate că efectele relațiilor amoroase la preadolescenți nu au fost pe deplin studiate, sunt unele articole care descriu acest comportament complicat. 

Tulburări de dispoziție și depresie

Perioada pubertară, în sine, poate fi destul de dificilă, iar relațiile romantice și mai mult o complică. Acești copii prezintă tulburări de dispoziție mai frecvente și mai severe, decât cei care nu sunt într-o relație. Iar în caz de despărțire, simptomele depresive au mai multe șanse să apară. De fapt, printre adolescenți, despărțirea este cea mai frecventă cauză a unei tulburări depresive majore.

Poate duce la apariția conflictelor

O relație cu sexul opus în perioada de preadolescență poate acutiza diverse conflicte atât în relația propriu-zisă, cât și în jurul acesteia. Ei au adesea dezacorduri cu prietenii, colegii, profesorii, dar și cu părinții, referitor la comportamentul lor în relația respectivă.

Scade durata timpului petrecut cu prietenii

Existența unui iubit, deseori duce la neglijarea prietenilor de către preadolescenți. 70% dintre iubiți petrec mai puțin timp cu cea mai bună prietenă sau prieten, decât cu iubitul său. Adolescenții cu relații amoroase ratează dezvoltarea socială și emoțională care are loc în contextul relațiilor de același sex, mai puțin romantice.

Crește activitatea sexuală

Evident că și probabilitatea de a avea relații sexuale este mai mare. Acestea sunt deosebit de frecvente în rândul adolescenților care sunt într-o relație stabilă, comparativ cu cei care au relații ocazionale. Mai predispuși pentru o activitate sexuală sunt adolescenții care suferă de pubertate precoce. Având în vedere riscul crescut de a contracta boli sexual transmisibile și/sau o posibilă sarcină, creșterea activității sexuale nu este o preocupare banală. Asigurați-vă că preadolescentul dvs. știe ce așteptări aveți de la comportamentul său, dați-i copilului resursele de care are nevoie, pentru a lua decizii inteligente cu privire la corpul lor.

Și multe alte probleme

Mai multe studii descriu un comportament riscant generat de o relație amoroasă. Unii adolescenții tind să consume mai frecvent și în cantități mai mari alcool, decât colegii lor. Alții au un comportament delincvent, manifestat prin furt, distrugere de proprietăți, înșelăciune.

Cauza acestui comportament problematic este încă în curs de dezbatere. Majoritatea experților în dezvoltarea copiilor sunt de părerea că, cu cât perioada de maturizare începe mai devreme, cu atât mai problematică poate fi. De aceea, ei recomandă părinților să intervină prin amânarea relațiilor amoroase și prin încurajarea copilului să găsească alte distracții și ocupații, activități extracurriculare, interese, și mai mulți prieteni. Fiți cu noi pe facebook: