Fii Sanatos


Automobilele „fierbinți” și hipertermia la copii - un tandem fatal

11/06/20 (1472 vizualizari)

37 de copii decedează anual în mașini supraîncălzite, sau un copil la fiecare 9 zile, potrivit portalului www.NoHeatstroke.org. În majoritatea cazurilor, copiii au rămas în automobil accidental. 74 % din decedați au fost copii de 2 ani și mai mici.

Acest portal a fost creat de Jan Null, cercetător la Universitatea de Stat din San Jose, pentru a studia decesul copiilor lăsați în vehicule, dar și pentru a crește interesul și conștientizarea acestui subiect, ceea ce, în cele din urmă, va salva viețile nevinovate ale copiilor.

Cercetătorii au monitorizat temperatura din vehicule, acordând un interes deosebit modului rapid de creștere a acesteia în interiorul automobilului. Astfel, la o temperatură externă de 21°C, interiorul automobilului se încălzește până la 40°C, timp de 30 de minute. Deschiderea geamurilor nu va scădea temperatura maximă și nu va încetini încălzirea.

Pe de altă parte, și temperatura corpului copiilor se supraîncălzește de două-trei ori mai repede decât cea a adulților. Organismul lor absoarbe mult mai multă căldură și nu posedă aceeași capacitate de a o ceda prin transpirație precum adulții, astfel că temperatura corporală a unui copil poate crește alarmant, până la 41°C. Supraîncălzirea sau hipertermia (engl. „heatstroke”) se manifestă prin crampe musculare, greață, inconștiență și creșterea ritmului cardiac. Când temperatura corpului atinge 41°C, organele interne încep să cedeze rapid, evoluția fiind nefavorabilă. Fiți cu noi pe facebook:

Recomandările de siguranță ale experților:

  • Nu lăsați niciodată copiii în mașină, nesupravegheați, chiar dacă geamurile sunt deschise sau este pornit aerul condiționat.
  • Nu lăsați copiii să se joace singuri în mașină. Acesta nu este un spațiu potrivit pentru joacă!
  • Asigurați-vă că toți pasagerii au coborât din automobil înainte de a-l încuia.
  • Blocați întotdeauna mașina și țineți cheile la distanță de copii.
  • Puneți o geantă, servietă, sau un telefon mobil pe bancheta din spate. Înainte de coborî din automobil, asigurați-vă că nu ați uitat ceva.

Dacă observați un copil singur într-un automobil:

  • Asigurați-vă că copilul este bine și receptiv. Dacă nu răspunde, sunați imediat la 112.
  • Dacă copilul nu reacționează, intrați în mașină pentru a-l ajuta, în caz de necesitate - puteți sparge geamul. După ce ați ajutat copilul, apelați 112.