Fii Sanatos


Depistarea precoce este cheia succesului în tratamentul diabetului, ne spune dr. Natalia Eșanu, medic endocrinolog

13/11/18 (2228 vizualizari)

Diabetul zaharat este o afecțiune care se dezvoltă din cauza pierderii capacității organismului de a regla nivelul glucozei din sânge. Aceasta este o boală cronică, adică una care însoțește pacientul toată viața

Diabetul zaharat (DZ) este o maladie cu impact grav asupra sănătății publice. Conform datelor Federației Internaționale de Diabet numărul pacienților cu DZ este de peste 425 milioane, acesta fiind în permanentă creştere. Se presupune că în anul 2045 numărul pacienților cu diabet va atinge 629 milioane. Diabetul zaharat este grav prin complicațiile sale. Astfel, la fiecare 8 secunde un om decedează din cauza diabetului. La fiecare 5 minute o persoană cu diabet suferă un atac de cord. La fiecare 30 secunde o persoană cu diabet suportă o intervenție de amputare.

Există diferite tipuri de diabet. Diabetul de tip 1, juvenil sau insulino-dependent, apare la copii și tineri. El este considerat o boală autoimună, adică propriul sistemul imun atacă celulele secretoare de insulină și le distruge. Ca urmare, nu se mai secretă insulină, iar bolnavii vor avea nevoie de administrare de insulină pe tot parcursul vieții.

Un alt tip de diabet este diabetul zaharat de tip 2 – lipsa relativă a insulinei și apariția fenomenului de insulinorezistență, adică răspunsul insuficient al organismului la acțiunea insulinei secretate. 90-95% dintre toate cazurile de diabet sunt de tip 2.

Diabet gestațional este diabetul diagnosticat în cursul sarcinii; în multe cazuri, afecțiunea se remite după naștere, dar mama continuă să aibă un risc crescut pentru apariția diabetului de tip 2.

Alte tipuri de diabet se dezvoltă pe fondalul afecțiunilor genetice, endocrine, ale pancreasului etc..

Cum debutează diabetul?

Deoarece creșterea moderată a valorilor glucozei în sânge nu produce o simptomatologie specifică, diabetul de tip 2 poate evolua „tăcut” timp de mai mulți ani, în mediu 5-8 ani, fiind deseori diagnosticat întâmplător, la efectuarea unor analize de rutină, sau deja la etapa complicațiilor.

Alte simptome ale diabetului pot fi:

 • sete exagerată
 • urinări frecvente
 • oboseală
 • senzația permanentă de foame
 • întârzierea vindecării rănilor
 • piele uscată și senzația de mâncărime
 • senzații anormale la nivelul picioarelor (arsuri, furnicături, înțepături, senzații de amorțeală)
 • infecții frecvente
 • tulburări de vedere
 • disfuncție erectilă (impotența)
 • scădere fără motiv în greutate.

Dacă valorile glicemice sunt semnificativ crescute (peste 14-16 mmol/l), diabetul poate debuta prin cetoacidoză diabetică. Aceasta este una dintre complicațiile acute de temut ale diabetului, fiind considerată o urgență medicală, care pune viața în pericol. Diagnosticarea precoce este cheia succesului!

Pacienții care au factori de risc pentru diabet, sau cei care vor să înlăture orice suspiciune legată de afecțiune, trebuie să urmărească valorile glicemiei a jeun (determinată dimineața, pe nemâncate).

În categoria de monitorizare preventivă intră persoanele cu:

 • suprapondere sau obezitate, indiferent de vârstă
 • sedentarism
 • rude de gradul I cu diabet zaharat
 • femei ce au născut copii cu greutate la naștere mai mare de 4 kg sau diagnosticate cu diabet gestațional;
 • femei cu sindromul ovarului polichistic
 • hipertensiune arterială, dislipidemie, antecedente de boală cardiovasculară.

În absența factorilor de risc, testarea periodică prin măsurarea glicemiei pe nemâncate trebuie efectuată anual, începând cu vârsta de 45 ani.

90% din totalul cazurilor de diabet zaharat tip 2 pot fi prevenite. Diabetul este consecința directă a stilului de viață modern, sedentarismului, supraalimentației și obezității. Odată instalat, pacientul are misiunea de a învăța totul despre diabet, despre starea sa și de a o trata corespunzător și consecvent.

Controlul greutății, alimentația echilibrată și activitatea fizică constantă reprezintă termenii de bază în ecuația prevenirii diabetului și complicațiilor sale.

Diabetul nu este o boală, ci un stil aparte de viață. Monitorizarea cu atenție a stării de sănătate va ține la distanță complicațiile sale și va asigura un mod decent de viață. Fiți cu noi pe facebook:

Autor: Dr. Natalia Eșanu, medic endocrinolog, Spitalul Polivalent Novamed