Fii Sanatos


De ce conopidă?!

19/11/18 (190 vizualizari)

…sau ”varza de Cipru” – delicioasă, gustoasă și sănătoasă!

Conținut de vitamine și minerale: vitaminele B1, B2, B3, B5, B6 şi B9 în complex, vitamina C (46 mg la 100 g), magneziu (11,16 mg), mangan – rar întâlnit în legume într-o cantitate aşa de mare (0,17 mg), calciu (22 mg) şi potasiu (178,1 mg).

Detoxifiant

Glucosinolații și tiocianații, sunt substanțele ce au rolul de a susține ficatul în neutralizarea substanțelor toxice și de a proteja mucoasa gastrică față de agresiunea Helicobacter pylori. Și enzimele glutation transferaza, glucuronil transferaza și quinon reductaza, regăsite în conopidă, contribuie la procesul de detoxifiere.

Se recomandă consumul de conopidă în stare crudă, în salate, sau ușor înăbușită, pentru a-i păstra proprietățile nutritive.

Bună pentru siluetă

Această legumă conține doar 20-25 de calorii la 100 g, fiind un bun inhibitor al apetitului. Iar, conţinutul ridicat de fibre (3,35 g la 100 g) şi laxative zaharoase, sunt utile pentru stimularea tranzitului intestinal. Nu conține amidon.

Îmbunătățește activitatea cerebrală

Proprietățile antiinflamatorii ale conopidei sunt eficiente în bolile cardiovasculare și cerebro-vasculare, asigurând echilibrul circulației sângelui în întreg organismul, și deci o bună funcționare a organelor.

Conopida mai conține și alicină, o substanță care s-a demonstrat a fi eficientă în reducerea apariției accidentului vascular cerebral și a bolilor cardiovasculare.

Consumul de colină (vitaminele gr.B) în timpul sarcinii oferă beneficii incredibile activității cerebrale ale fătului, ceea ce indică faptul că poate îmbunătăți funcția cognitivă, procesele de învățare și de memorare.

Colina poate reduce inclusiv declinul memoriei legat de vârstă și vulnerabilitatea creierului față de toxine în timpul copilăriei.

Proprietăți antiinflamatorii

Consumul regulat de conopidă este asociat cu scăderea riscului de inflamație în boli precum artrita, obezitate, diabetul zaharat sau ulcer.

Recent, în conopidă s-a descoperit substanța numită I3C (indol-3-carbinol), care este un antiinflamator care operează la nivel genetic, putând preveni declanșarea inflamației la un stadiu destul de timpuriu.

Vitamina K și Omega 3 contribuie la prevenirea inflamațiilor cronice.

Anticancerigenă

Datorită izotiocianaților și sulforafanului, conopidei îi revine abilitatea de a preveni anumite forme de cancer, cum ar fi cel mamar, ovarian, de prostată, de colon, pulmonar. Mai multe cercetări sugerează efectele benefice ale conopidei în evoluția bolii secolului. S-a demonstrat că asocierea conopidei și curcuminei (componenta activă din turmeric), contribuie la prevenirea și tratarea cancerului de prostată.

Ameliorează activitatea sistemului cardiovascular

Concentraţiile fitonutrientului indol-3-carbinol, regăsit în legumele crucifere, ajută la scăderea colesterolului. Potrivit specialiștilor, consumul de conopidă de cel puțin 3 ori pe săptămână, contribuie la reglarea tensiunii arteriale și chiar poate preveni anemia.

Bună pentru dinți!

E bună și pentru dinți , datorită fosforului pe care-l conține. Fiți cu noi pe facebook:

Serviți cu plăcere!