Fii Sanatos


Masca de protecție – ce culoare alegem?

13/02/19 (13520 vizualizari)

Când vine vorba de protecție împotriva infecțiilor respiratorii, toată lumea întinde mâna după o mască. Sunt vehiculate mai multe idei despre cum ar trebui purtată masca. De fapt, există 2 feluri de măști: chirurgicale și "cu filtru". Fiecare are rolul ei:

Masca chirurgicală simplă nu protejează purtătorul de infecții respiratorii!

Masca de tip chirurgical este concepută pentru a proteja mediul extern de contaminarea cu secreții provenite de la persoana care o poartă. Adică, plaga operatorie nu se va contamina cu picăturile Flugge emise de chirurg. Tot acest tip de mască va proteja persoanele din jur în caz că persoana care o poartă suferă de o infecție respiratorie (gripă, tuberculoză pulmonară activă).

Masca de tip chirurgical este absolut ineficientă în protejarea purtătorului. De ce? – Pentru că aerul inspirat va urma mereu calea rezistenței minime – adică va intra pe lângă mască.

Masca de tip chirurgical trebuie să acopere și gura și nasul!

Dacă acoperim numai gura, evident că micile picături Flugge (care transportă bacterii și virusuri din căile respiratorii ale purtătorului) vor ieși pe nas. Cavitatea nazală nu este sterilă. Faringele nu este steril. Purtarea măștii doar pe gură nu este corectă!

Dacă suntem în contact cu un pacient cu infecție respiratorie acută, ne protejăm cu o mască cu filtru.

Persoana care poartă masca de tip chirurgical nu va fi protejată de o infecție respiratorie (aerul intră prin găurile de pe lângă mască). Doar o mască cu filtru de particule fine poate să ne protejeze, și o face destul de eficient.

Bineînțeles nu trebuie omise și alte măsuri: geamuri larg deschise pentru a dilua cantitatea de particule contaminante, distanța ceva mai mare față de pacient, spălatul mâinilor cu apă și săpun, examinare rapidă a pacientului de către medic etc.

O mască cu filtru folosită incorect nu este eficientă!

Masca cu filtru trebuie folosită în așa fel încât să respirăm prin filtrul acesteia. Aerul nu trebuie să aibă altă cale de acces spre căile respiratorii. Asta înseamnă că masca trebuie să fie potrivită dimensiunilor feței, atașându-se de partea superioară a nasului cu partea metalică, în așa fel încât să nu existe spații prin care aerul să ocolească filtrul. Fiind corect purtată, masca se va mula pe față atunci când inspirăm, aerul fiind forțat să treacă prin filtru. O mască cu filtru se poartă strâns pe față: dacă au rămas cute după purtarea acesteia, înseamnă că am obținut o oarecare etanșeitate.

Masca cu filtru nu protejează persoanele din jur!

Dacă persoana care poartă o masca cu filtru este bolnavă, tușește, masca cu filtru nu-i va proteja pe cei din jur. Filtrul este ca o valvă: aerul trece prin filtru când intră, dar iese nestingherit.

Cum se poartă masca?

Cu partea colorată în exterior, cu banda specială pentru nas în zona nasului cu apăsare fermă, cu bărbia, gura și nasul acoperite, cu părțile laterale ale măștii cât mai bine lipite de obraji. Nu se poartă altfel! Deci, sfatul că masca trebuie să fie cu albul în interior când ești sănătos și cu albul în exterior când ești bolnav, nu este chiar potrivit.

Cât se poartă masca?

O singură dată. Se manevrează cu grijă, se aruncă atunci când devine umedă.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) nu recomandă utilizarea măștii pentru a preîntâmpina dezvoltarea unei infecții respiratorii. Totuși, unii oameni pot alege să poarte o mască ”antigripă”. Dacă este purtată corect și apoi eliminată corespunzător, riscul de răspândire a infecției va scădea. Odată scoase de pe față, măștile trebuie puse într-o pungă de plastic, care ar trebui să fie apoi securizată și aruncată în gunoiul menajer. Apoi, mâinile trebuie spălate/dezinfectate. Fiți cu noi pe facebook:

Pentru a preveni transmiterea virusului gripal, purtarea măștii trebuie combinată cu alte măsuri de protecție.

Sursa: https://www.dcnews.ro/epidemie-gripa-cum-se-poarta-corect-masca-chirurgicala-sfatul-medicului_635054.html, 
https://www.facebook.com/vasi.radulescu/posts/2384415798286973