Fii Sanatos


Мit și adevăr despre hormoni

11/03/19 (373 vizualizari)

Mit: Hormonii îngrașă!

Nu hormonii sunt acei ce duc la o greutate excesivă, ci dezechilibrul lor.

Cel mai frecvent, la creșterea greutății corporale contribuie hormonii precum insulina, glucocorticoizii, hormonii tiroidieni. Astfel, în caz de predispoziție pentru exces ponderal, nivelul crescut de insulină (hiperinsulinemia) și insulinorezistența, contribuie la creșterea și mai intensă a masei corporale. În cazul hormonilor tiroidieni, relația este inversă, anume deficitul acestora va duce la un adaos ponderal. Iar tratamentul de substituție cu hormoni tiroidieni exogeni va duce la normalizarea metabolismului și la pierdere în greutate.

Mit: Hormonii provoacă dependență!

Hormonii nu provoacă dependență!

Există diferite scheme de tratament cu hormoni. Terapia hormonală temporară se aplică pentru cuparea unei crize alergice severe, de exemplu. Iar terapia hormonală de durată se recomandă atunci, când organismul nu secretă o cantitate sufcientă de hormoni, sau nu poate activa fără acești hormoni. În acest caz, ei trebuie administrați intern, sub formă de medicamente (de exemplu, după tiroidectomie, în diabet zaharat de tip1, insuficiență suprarenală etc.).

Mit: Administrarea insulinei se face în ultimul stadiu al diabetului zaharat, când nu există alt tratament!

Nu este adevărat! În cazul diabetului zaharat de tip 2, administrarea insulinei poate fi o măsură temporară, pentru eliminarea toxicității glucozei și prevenirea complicațiilor grave. Iar după normalizarea nivelului glucozei și stabilizarea indicilor vitali a pacientului, se va relua tratamentul cu preparate hipoglicemiante sub formă tabletată. În comparație cu diabetul zaharat de tip 2, în cazul diabetului zaharat de tip 1 insulina este unicul preparat care poate corecta boala. Acesta este preparatul vital și se indică imediat după stabilirea diagnosticului. Iar în cazul controlului adecvat al diabetului și nivelului glucozei, durata de viață a pacienților nu diferă de cea a populației generale.

Mit: Hormonii provoacă cancer!

Hormonii nu au proprietăți cancerigene. Însă, în prezența altor factori de risc, excesul de insulină, poate crește riscul de dezvoltare a cancerului.

Mit: Hormonii provoacă creșterea mustății la femei!

Tot mai multe studii confirmă că creșterea mustății la femei, cel mai frecvent este cauzată de excesul de insulină și resistența la aceasta (în cazul excesului de greutate și obezitate) și nu excesul de testosteron. Fiți cu noi pe facebook:

Autor: Dr. Natalia Eșanu, medic endocrinolog, Spitalul Polivalent Novamed

Aici poți adresa o întrebare Dnei doctor Natalia Eșanu