Fii Sanatos


Semințele care ne fac mai sănătoși

30/04/19 (416 vizualizari)

Semințe de chia

În prezent, semințele de chia sunt unele dintre cele mai cunoscute superalimente. Doar 2 linguri conțin 10 grame de fibre. Mixate într-un blender, ele sunt toppingul crocant perfect pentru iaurt sau legume. Le puteți adăuga la unele băuturi, cum ar fi suc sau lapte de migdale.

Orez sălbatic

Surpriză! Orezul sălbatic nu este orez, ci niște semințe de iarbă. Conțin mai multe proteine decât alte cereale integrale și mult mai mulți antioxidanți decât orezul alb. De asemenea, conține folați, magneziu, fosfor, zinc, vitamina B6 și niacină. Se folosește pentru pilaf de orez, iar boabele calde reprezintă o completare consistentă a salatelor verzi.

Semințe de dovleac

Semințele prăjite de dovleac sunt o gustare grozavă și sănătoasă. Sunt bogate în magneziu care stimulează sănătatea inimii, ajută organismul să producă energie și să tonizeze mușchii. Consumați-le pe tot parcursul anului în supe sau topper pentru salate, cu cereale, sau în diferite mixuri.

Semințe de rodie

Acestea sunt niște „mărgele” dulci bogate în vitamina C și antioxidanți. O cană de semințe de rodie conține 150 de calorii și sunt bune pentru o gustare ușoară. Le puteți adăuga într-o salată sau cereale integrale, dându-le aromă, gust și culoare.

Quinoa

Dacă căutați surse sănătoase de proteine, quinoa este răspunsul potrivit. O cană de semințe de quinoa conține 8 grame de proteine. Un terci pe baza acestor semințe la micul dejun va asigura un aport sigur de proteine, fibre și fier. Seimnțele de quino mai pot fi preparate la fel ca orezul, sau pot fi combinate cu paste și cereale.

Semințe de in

Semințele de in se consumă pe parcursul a mai mult de 9.000 de ani. Dacă nu consumați suficient pește, semințele de in sunt o soluție. Ele reprezintă o sursă bună de acizi grași omega-3, atât de benefici pentru inimă. Iar măcinate în făină, contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

Inul are o aromă frumoasă, de nuci. Le puteți adăuga la fulgii de ovăz, aluat pentru clătite sau salate. Astfel veți obține și o doză bună de fibre.

Semințe de cânepă

Semințele de cânepă la fel sunt bogate în proteine: 2 linguri conțin 7 grame, chiar mai mult decât semințele de in sau chia. Sunt și o sursă bună de acizi grași omega-3. Puteți folosi semințele întregi, presărate în salate sau combinate cu mâncăruri savuroase.

Semințe de floarea-soarelui

Sunt gustoase și benefice. 2 linguri de semințe conțin aproximativ o jumătate din doza zilnică necesară de vitamina E. Fiind bogate în grăsimi sănătoase, ele pot fi folosite în diferite gustări.

Semințe de susan

Semințele de susan reprezintă una dintre cele mai versatile ingrediente. Uleiul din semințe de susan este o alegere inteligentă pentru dressingul de salate, este bogat într-un tip de acid gras care poate reduce nivelul de colesterol rău. Este, de asemenea, ingredientul principal din hummus. Sunt bogate în fibre și proteine. Fiți cu noi pe facebook: