Fii Sanatos


Ce să faci atunci când ești amenințat de o haită de câini

20/07/19 (380 vizualizari)

În general, câinii sunt iubitori și au o atitudine protectoare față de oameni. Dar, animalele nu au raţiune și se bazează doar pe instinct. Astfel că, în unele situații, câinii pot deveni agresivi.

Există câteva metode prin care poți reduce riscul de a fi mușcat de un câine.

  • Dacă eşti atacat de o haită de câini, niciodată nu trebuie să te întorci cu spatele şi să încerci să fugi. Fuga le va trezi instinctul de vânătoare și le va face să te urmărească şi să te atace. E bine să îți continui drumul cu calm şi să ignori câinele.
  • Evită contactul vizual! Nu te uita niciodată în ochii unui câine, chiar dacă este paşnic. Privind în ochii lor, putem fi consideraţi noi agresivi şi câinele va reacţiona prin atac. Așază-te într-o poziție laterală față de animal, fără însă a-l pierde din priviri.
  • Dacă ai timp de reacție, cea mai simplă metodă de a scăpa nevătămat este să-i oferi câinelui un obiect pe care să-l poată mușca. O haină, geantă sau un pulover, întinde-l ușor către animal. Dacă acesta se va năpusti asupra lui, vei obține câteva clipe pentru a te retrage și pentru a scăpa de pericol.
  • Dacă ai în mâini obiecte precum o umbrelă sau un băț, plasează-l în fața ta, pentru a te impune și pentru a-ți marca teritoriul. Astfel îi vei transmite câinelui că nu vrei să-i acaparezi teritoriul și că tot ce vrei este să îți aperi locul tău. Păstrează-ți calmul și cere-i câinelui să te respecte, arătându-i că nu îți este teamă de el.
  • Când ești atacat, e bine să strigi pe un ton autoritar MARŞ! – acest cuvânt este folosit cel mai des de oameni în încercarea de a îndepărta un câine, iar ei ştiu că trebuie să se îndepărteze când îl aud.

În momentul în care câinele va înțelege că nu reprezinți o amenințare pentru el, te va lăsa în pace.

Statistic vorbind, copiii sunt cel mai adesea victimele mușcăturilor de câine, de aceea trebuie să îi protejăm și să îi învățăm cum să relaționeze cu animalele astfel încât să evite mușcătura de câine.

În acest sens, învățăm pe cei mici să evite complet contactul cu un câine care latră sau care mârâie atunci când se apropie. Daca contactul nu poate fi evitat, copilul trebuie sa fie învățat să ceară ajutorul unui adult dacă se simte amenințat de prezența câinelui.

Ce trebuie să faci dacă totuși ești atacat

  • În cazul unui atac, protejează-ți fața, gâtul și pieptul.
  • Dacă ești mușcat, încearcă să nu tragi mâna sau partea corpului de care ești mușcat pentru a nu agrava rana, rupând carnea.
  • Folosește-te de mâini pentru a te elibera din strânsoare.
  • Prinde-l de picioare și ridică-l de pe pământ. De asemenea, te poți folosi de greutatea corporală pentru a-l obliga să renunțe la atac.

După atac, consultă un medic pentru a primi îngrijirile necesare și astfel să eviți infecțiile.

Aici poți citi mai multe despre rabie. Fiți cu noi pe facebook:

Sursa : www.observatorulph.ro, https://doc.ro, www.animalzoo.ro