Fii Sanatos


Aroma de citrice - plăcere și beneficii pentru sănătate

20/10/17 (1776 vizualizari)

Receptorii olfactivi sesizează mirosul de citrice și declanșează o cascadă de reacții, care suprimă creșterea celulelor tumorale.

Potrivit oamenilor de știință germani, receptorii olfactivi pot deveni în viitorul apropiat o noua țintă pentru diagnosticarea și tratamentul cancerului de ficat. Rezultatele cercetărilor, publicate în revista Archives of Biochemistry and Biophysics, au arătat că terpenele din componența uleiurilor eterice pot inhiba creșterea diferitor celule tumorale.

Uleiurile eterice, care se conțin în mai multe plante, sunt cunoscute prin proprietățile sale antibacteriene, antivirale și antifungice. Ulterior, s-a constatat că terpenele din componența acestor uleiuri la fel sunt capabile să inhibe creșterea diferitor celule tumorale, inclusiv carcinomul hepatocelular (cancer de ficat). Terpenele activează receptorii olfactivi, care sunt situați, în mare parte, în cavitatea nazală, dar se pot afla și în alte țesuturi, inclusiv țesutul cutanat, prostată și spermatozoizi. Este cunoscut faptul că acești compuși afectează carcinogeneza și creșterea tumorilor maligne, dar până în prezent nu a fost descris un oarecare mecanism.

Cercetătorii Universității din Ruhr au studiat mai detaliat efectul antitumoral al terpenelor, acționând cu concetrații diferite ale acestuia asupra celulelor modelului de cancer hepatic. Ca rezultat, s-a constatat că terpenoidul citronelal (lichid vâscos, incolor, cu miros de lămîie) a determinat o creștere semnificativă a concentrației de calciu în celule.

Axându-se pe studierea efectului citronelalului, cercetătorii au demonstrat, în mod experimental, că receptorii olfactivi OR1A2, situați în celulele hepatice, sunt responsabili pentru detectarea mirosurilor de citrice și pentru declanșarea răspunsului celular. În cazul eliminării acestor receptori din celulele, ele încetau să mai reacționeze la terpene. De asemenea, oamenii de știință au identificat calea de semnalizare a terpenelor, utilizată pentru a crește concentrația de calciu în celule, ceea ce duce la suprimarea creșterii celulare.

"Aceste rezultate sunt un alt exemplu al importanței receptorilor olfactivi situați în țesuturile umane, ce oferă speranța că în viitor va fi posibil de a crea noi medicamente împotriva cancerului, fără efecte adverse grave," - au remarcat autorii în articol. Fiți cu noi pe facebook:

mednovosti.ru