Fii Sanatos


Ce “pățesc” bebeluşii ai căror mame au fost expuse la fumul de ţigară

20/10/17 (1190 vizualizari)

Bebeluşii născuţi de mame care nu au fumat pe parcursul sarcinii, dar au fost expuse la fumul de ţigară, prezintă un risc mai înalt de a avea unele probleme dermatologice în copilărie. Cel mai frecvent acestea sunt exemele sau dermatita atopică (afecţiune cutanată inflamatorie, caracteristică primilor ani de viaţă). Ei riscă să sufere însă de boli şi mai grave.

Până a ajunge la vârsta de 7-8 ani, copiii expuşi la fumul de țigară au o probabilitate de 50% mai mare de face o dermatită atopică, decât cei ai căror mame nu au stat în spaţii expuse la fumul de ţigară, arată rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii din Coreea de Sud.

Oamenii de ştiinţă au comparat probe de sânge luate de la 3.639 de copii cu vârste curpinse între 7 şi 8 ani şi au descoperit că purtătorii diferitelor forme ale genelor care codifică proteinele imune TNF-alfa şi TLR-4 erau mai predispuşi să aibă dermatite atopice dacă fuseseră expuşi la fum în perioada intrauterină. Ambele gene au fost corelate, de-a lungul timpului, şi cu afecţiuni inflamatorii mult mai grave, precum astmul, boala Crohn (TNF-alfa) şi artrita reumatoidă (TLR-4).

Detectarea unei din aceste gene, în combinație cu expunerea indirectă la fumul de țigară poate fi ”o combinație ce agravează manifestarea dermatitei atopice „, este concluzia doctorului Soo Jong-Hong, alergolog pediatru de la Universitatea din Ulsan în Seul, care a prezentat datele pe data de 22 februarie, la o întâlnire a American Academy of Allergy, Asthma & Immunology (Academiei Americane de Alergie, Astm bronșic și Imunologie).

Sursa: Science News