Fii Sanatos


Ce trebuie să luați aminte atunci când bebelușul face febră

10/01/19 (2569 vizualizari)

Ce este febra?

Febra este o creştere a temperaturii corpului peste valoarea nomală a organismului: temperatură rectală mai mare decât 38°C, temperatura orală mai mare de 37,5°C, temperatură axilară peste 37,2°C, iar cea auriculară peste 37,2°C.

Temperatura ce depășește 40°C reprezintă o urgență medicală!

Bebelușii au temperaturi mai înalte decât adulții, deci țineți cont de asta înainte faceți panică. Febra nu este o boală, ci un indiciu a unei dereglări apărute în organism. Febra ajută organismul să distrugă microbii care produc infecţii și stimulează răspunsul inflamator, care produce mai multe substanţe în zona infectată pentru a o proteja, a preveni răspândirea infecţiei şi pentru a începe procesul de vindecare.

Cum măsurăm temperatura la un bebeluș?

Temperatura se poate măsura în diferite zone ale corpului, rectal, axilar, oral, auricular, chiar și cutanat. Pentru copiii cu vârste între 0 și 3 ani, Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă utilizarea unui termometru rectal, care se introduce cu capătul moale în rect pe o distanță de circa 1-1,5 cm, printr-o mișcare de rotație. Se menține în această poziție timp de 1 minut, până când termometrul va indica temperatura finală. Patch-urile de unică utilizare, care se lipesc pe tegumente și înregistrează temperatura corporală, precum și termometrele auriculare, care vor măsura temperatura la nivelul conductului auditiv extern, sunt ușor de utilizat și sunt acceptate cu plăcere de copii, dar oferă doar valori orientative. La copilul mare, temperatura se va măsura axilar și sublingual. Valorile sunt însă mai puțin exacte și sunt ușor mai scăzute – circa 0,5 grade față de temperatura măsurată intrarectal. Termometrul va fi ținut în axilă timp de 5-7 minute pentru termometrele clasice cu mercur și cel puțin 2-3 minute pentru cele electronice.

E important să știți...

După posibilitate, încercați să stabiliți cauza febrei. Febra acută deseori este cauzată de un virus, iar subfebrilitatea de durată mai lungă poate fi rezultatul unei infecții bacteriene. Deoarece mai multe simptome de erupție a dinților pot ascunde o infecție a urechii, nu uitați că dentiția de obicei nu provoacă febră înaltă.

Și vârsta mult contează atunci când copilul face febră. Dacă un bebeluș de doar două luni sau mai puțin face febră, aceasta poate fi deosebit de periculoasă și poate fi cauzată de o infecție bacteriană, deci, consultați imediat medicul! Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), nu există dovezi că scăderea febrei ar reduce morbiditatea sau mortalitatea unei boli care decurge cu febră. Cu toate acestea, febra poate duce la convulsii febrile, în special la sugarii cu vârsta de peste șase luni și până la cinci ani.

Care este cel mai bun medicament?

Acetaminofenul (paracetamol) și ibuprofenul, sunt remedii frecvent utilizate pentru a scădea febra la bebeluși. Consultați medicul Dvs. pentru a fi siguri de doza pe care o administrați! Ea va varia în funcție de vârsta și greutatea copilului.

AAP afirmă că există o problemă legată de supradozarea cu doze cronice de acetaminofen, o situație cu care vă puteți confrunta chiar dacă administrați doze terapeutice la fiecare patru-șase ore, așa cum se menționează în instrucțiuni. Iar supradozajul cu acetaminofen la sugari este o primă urgență.

Tot AAP menționează că ibuprofenul poate fi mai puțin eficient în diminuarea febrei și că nu există studii care să arate o diferență de siguranță în ceea ce privește ibuprofenul față de acetaminofen pentru sugarii cu vârsta cuprinsă între șase și douăsprezece luni. Și, cu toate că alternanța dintre cele două medicamente este ceva obișnuit în practica medicală, AAP nu recomandă acest lucru, deoarece metoda respectivă crează condiții și mai ușoare de supradozare.

Ce trebuie să faceți în caz de febră?

AAP recomandă: Fiți cu noi pe facebook:

  • Tratați cauza febrei și nu doar a febrei ca simptom. Nu uitați, antibioticele nu vor avea eficacitate în caz de viroză.
  • Mențineți copilul hidratat, alăptați-l la cerere, faceți-i o băiță călduță, după caz, și asigurați-i un confort maxim.
  • Monitorizați cu atenție evoluția semnelor și simptomelor.
  • Folosiți medicamentele cu prudență. Consultați medicul Dvs. pentru a alege doza potrivită în dependență de vârsta și grutatea copilului.
  • Toți copiii cu vârsta de până la două luni care fac febră trebuie evaluați cât mai curând posibil de către medic.