Fii Sanatos


Cum să călim organismul copiilor în perioada de vară

12/06/19 (2385 vizualizari)

Asocierea exerciţiilor fizice cu diferite băi, folosind factorii naturali ai mediului ambiant (apa, aerul şi soarele), exercită acţiunea cea mai favorabilă de însănătoşire a copiilor şi adolescenţilor. Folosirea raţională a aerului, apei şi radiaţiei solare determină o serie de modificări favorabile în starea funcţională a organismului: intensificarea metabolismului, activizarea proceselor oxidative, ameliorarea activităţii sistemului cardiovascular şi organelor de respiraţie, creşterea tonusului muscular ş.a. Pentru călirea organismului se folosesc băi de aer, soare şi hidroterapice.

Ce prezintă călirea organismului

Din punct de vedere fiziologic călirea organismului prezintă o perfecţionare şi antrenare a forţei de rezistenţă îndreptată spre acţiunea nocivă a factorilor mediului ambiant. Sensul călirii constă în antrenarea aparatului de termoreglare, în dezvoltarea forţelor de protecţie a organismului, îndreptate spre factorii mediului ambiant, care au acţiuni nocive. Procesul de călire e un proces specific, adică depinde de factorul mediului: procedurile la temperatură scăzută sporesc rezistenţa organismului la frig, iar a celor la temperatură înaltă - la căldură mare. Prima condiție este ca tratamentele să înceapă numai cînd copiii sunt complet sănătoși și de preferat vara.

Este important de început călirea în copilărie, cînd termoreglarea reprezintă stadiul formator și mecanismele de apărare imunobiologică se dezvoltă. O călire adecvată necesită folosirea unui set de procedee conform principiilor comprehensivității, gradualității, regularității și individualității. Aceste procedee includ răcirea de convecție (băi de aer și de soare) și răcirea de conducție (prin înfășurare, afuziune, băi ale picioarelor, înot dezbrăcat în apă) și proceduri contrastante (turnat alternativ de apă caldă și rece pe partea superioară a corpului, diferențierea în temperatură fiind între 3-10 grade sau mersul desculț).

Eficienţa călirii depinde de modul folosirii procedurilor şi cât de corect au fost ele realizate. La folosirea tuturor mijloacelor de călire trebuie respectate riguros următoarele principii: Fiți cu noi pe facebook:

  • principiul treptat: intensitatea excitantului sporeşte treptat. Toate procedurile se încep cu acţiunea minimală a excitantului (temperatura băilor hidroterapice la început e aproximativ egală cu cea a corpului). Excitantul trebuie să fie strict dozat în funcţie de vârstă şi starea de sănătate a copilului. Temperatura apei și a aerului pot fi scăzute mai rapid primăvara și vara, cînd călirea este mai spontană, deoarece hainele sunt mai subțiri și se poate înota dezbrăcat în apă. Cînd călirea se realizează toamna și iarna, temperaturile aerului și ale apei sunt scăzute treptat, după intervale mai lungi. Procedurile încep cu băi de aer la temperaturi plăcute, între 24 grade C pentru bebeluși și 18-12 grade C pentru copii mai mari și adulți (la o viteză a vîntului nu mai mare de 0.1 m/s și o umiditate relativă de 40-65 %). Băile de soare sunt de durata a 3-5 minute la început și apoi cresc treptat la 20-40 minute, în funcție de vîrstă. Temperatura pielii în zona inimii reprezintă baza folosită pentru procedurile generale ce implică apa: 35-36 grade C- pentru copii sub 1 an și 31-33 grade C pentru adulți. Apa la această temperatură este folosită pentru împachetări, cu 1-2 grade C mai ridicată pentru afuziuni și 1-2 grade mai joasă pentru băi ale picioarelor. Temperatura este scazută lent pana la 24-26 grade pentru copiii sub 3 ani și la 12-15 grade pentru copiii mai mari. Temperatura părților expuse ale corpului (aproximativ 25-19 grade C) este folosită drept standard pentru procedurile cu apă locale și scăzută lent la 10-12 grade. Procedurile contrastante pot fi utilizate în cel de-al doilea an. Înotul dezbrăcat în apă constituie o procedură de călire bună. Soarele are efect asupra sintezei de vitamina D din organism (ajută la prevenirea rahitismului și la fortifierea sistemului osos), iar apa - asupra sistemului circulator (în special asupra vaselor superficiale).

  • sistematic: toate procedurile se efectuează zilnic şi regulat, deoarece adaptarea la acţiunea excitantului apare numai în caz dacă ele se folosesc de multe ori. Peste 2 luni după încetarea folosirii procedurilor starea de călire practic dispare. Este important, mai ales în cazul copiilor, să fie luate în considerare caracteristicile individuale; dacă, de exemplu, este vorba despre axarea pe o infecție recurentă, convalescența după boală, anemie sau astm, călirea este desfășurată fără scăderea temperaturilor apei și ale aerului. Trebuie să se rețină faptul că persoanele sensibile nu trebuie să realizeze proceduri tranchilizante (băi de aer, împachetări, băi de soare ș.a.). Afuziunea și procedurile contrastante sunt recomandate copiilor cu reflexe inhibate, afuziune directă dupa somn pentru copiii apatici și calistenice matinale pentru cei calmi și echilibrați. Copiii bolnavi nu trebuie expuși la proceduri de călire pînă nu și-au revenit complet. De asemenea, procedurile sunt contraindicate celor care suferă de boli congenitale sau defecte dobîndite ale inimii, în stadiul decompensării sau de boli cronice renale.

  • complex: folosirea mai multor factori de călire (apă, aer, raze solare) sau a unuia în mai multe forme (contrast). În aceste cazuri călirea se obţine implicând mai multe mecanisme de antrenare. Iată de ce, alternarea diverselor după timp şi intensitate proceduri cu temperaturi scăzute pregăteşte organismul copilului pentru modificările periodice ale temperaturii aerului (cald, frig) mai ales toamna şi primăvara.

  • evidenţa particularităţilor individuale ale organismului: vârsta, starea de sănătate, gradul de antrenare, efortul intelectual şi fizic ş.a. Sistemul de educaţie fizică a copiilor şi adolescenţilor include diverse proceduri hidroterapice (băi de picioare, fricţiuni umede, stropiri, duşuri, băi, scăldatul), băi de aer, solare şi cu raze ultraviolete artificiale.