Fii Sanatos


Protecția solară la copii

07/06/20 (2826 vizualizari)

 

În ultimii ani, razele ultraviolete devin din ce în ce mai agresive, amenințând pielea și sănătatea tuturor. Pielea subțire și extrem de sensibilă a copilului reprezintă o țintă sigură a soarelui, chiar și la cea mai mică expunere. Protecția nu trebuie exclusă nici atunci când considerați că ziua e mai posomorâtă sau soarele nu e foarte puternic.

 

Până la vârsta de 8 ani pielea copiilor nu are un mecanism suficient de protecție ca și cea a adulților. Așa că, protecția solară este obligatorie pentru copil, iar produsele pe care le alegeți trebuie să fie de cea mai bună calitate, pentru a garanta o piele sănătoasă la maturitate.

Arsurile solare, iritațiile, cancerul de piele, sunt doar câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni determinate de un nivel de radiații prea crescut.

1. Câte ceva despre creme și loțiuni cu factor de protecție

Atunci când alegeți o cremă de protecție specială pentru copii, trebuie să știți că este indicat ca aceasta să fie pe bază de oxid de zinc și dioxid de titaniu, compuși mai ușor de absorbit de pielea copilului, protejându-l eficient. Cel mai mare avantaj al acestei creme este acela că nu provoacă reacții adverse periculoase în cazul în care copilul pune mânuța pe piele și apoi în guriță.

De asemenea, este indicat ca loțiunea sau crema să aibă un conținut bogat de vitamine, combinația de vitamina E și provitamina B5 fiind ideală, deoarece favorizează hidratarea și hrănirea pielii.

Un alt criteriu de alegere a loțiunii de plajă potrivite este cel al protecției duble, atât împotriva razelor UVB (radiații care produc arsuri și insolație), cît și a celor UVA (care provoacă îmbătrânirea și ridarea pielii, precum și apariția cancerului de piele). Deoarece pielea copilului este foarte sensibilă, și factorul de protecție trebuie să fie unul ridicat, cel mai bun ecran protector este cel cuprins între valorile 30-50.

Pentru ca eficacitatea cremei să fie maximă, aceasta trebuie aplicată corect. Așadar, aplicați crema de fiecare dată când ieșiți cu copilul în soare și nu doar când vă duceți la plajă, cu 15-30 de minute înainte, pentru formarea unui strat protector. Cremele trebuie utilizate chiar și atunci cînd afară este înnorat, plouă sau este vreme mohorâtă.

Nu faceți economie și aplicați crema din abundență, pe întreaga suprafață a corpului, chiar și acolo unde pielea este acoperită de hăinuțe, având grijă să nu uitați de buze, mâini, urechi, picioare, umeri sau ceafă. Optați pentru o cremă rezistentă la apă. Dacă expunerea la soare este prelungită, reaplicați-i crema la fiecare două ore.

2. Acoperirea capului

Acoperirea capului celui mic este esențială pentru a-l feri de razele nocive ale soarelui. Foarte important este ca cel mic să se simtă comod cu pălăria sau cu chipiul pe cap, aceasta trebuind să aibă mărimea potrivită pentru a nu risca să se miște pe cap de fiecare dată cînd face o mișcare sau să îl strângă.

3. Ochelari de soare

Ochii copiilor trebuie și ei protejați cu ajutorul ochelarilor de soare, deoarece s-a constatat faptul că expunerea ochilor la soare poate provoca, în timp, cataractă. Nu este suficient ca lentilele să fie închise la culoare, acestea trebuie îmbrăcate cu o componentă specială, care reține lumina UV. Nu trebuie să vă faceți griji, deoarece nuanțele închise sunt bine tolerate de copii și îi obisnuiesc pe aceștia să poarte ochelari de soare și când sunt mai mari.

4. Hăinuțe naturale și lejere

De fiecare dată cînd ieșiți la plimbare cu cel mic, încercați să îl îmbrăcați cu haine cât mai lejere și răcoroase, deschise la culoare, neapărat din materiale naturale (bumbac sau in). Porțiunile de piele lăsate neacoperite, trebuie și ele protejate, prin aplicarea unui strat de loțiune.

5. Haine speciale cu protecție solară

Cu toate că sunt putin mai scumpe decît hăinuțele obișnuite, acestea protejează pielea sensibilă a copilului, fiind special create împotriva radiațiilor nocive din timpul verii. Dacă hainele obișnuite oferă o protecție infimă, de doar 7%, aceste hainele speciale oferă o protecție ridicată, având factor de protectie 50+. Îmbrăcămintea cu protecție solară este sintetică, are o uscare foarte rapidă, și lasă pielea să respire.

6. Umbrela de soare – accesoriu indispensabil de plajă

Pe plajă sau la piscină, umbrela este un accesoriu nelipsit. Cea mai mare parte a timpului, cel mic ar trebui să stea sub umbrelă, pentru a fi păzit de razele nocive ale soarelui. Foarte bine este să aveți o umbrelă proprie, deoarece nu întotdeauna locurile unde vă duceți sunt dotate și cu astfel de accesorii de plajă. Gradul cel mai ridicat de nocivitate a razelor solare se înregistrează între orele 10.00-15.00, atunci cînd ating cote maxime, iar riscul ca pielea să ardă crește considerabil. Fiți cu noi pe facebook: