Fii Sanatos


Cum să pregăteşti corpul şi spiritul pentru un somn profund

20/10/17 (1784 vizualizari)

În ciuda oboselii, creierul nostru uneori continuă să călătorească în toate direcțiile gândurilor. Sofrologul Anne Lebrun propune câteva exerciţii pentru relaxare şi inducerea somnului.

Pentru primul exercițiu, vă recomandăm să staţi alungiţi în pat cu ochii închiși, calmi, picioarele flexate în genunchi, tălpile apropiate de fese. Această poziție reliefează zona spatelui şi abdomenului. Acest exercițiu este mai mult sau mai puțin ușor de efectuat de oricine, iar practicarea de zi cu zi, va oferi beneficiile sale cît de curând.

Conștientizarea respirației

Exercitarea prin respiraţie vă va permite să vă reorientaţi gândurile aici şi acum.
Inspiraţi adânc şi profund pe nas, concentrându-vă asupra senzaţiei de aer proaspăt pe tot traiectul de la nas până la plămâni, apoi expiraţi lung pe gură, concentrându-vă asupra senzației curentului de aer pe buzele Dvs..
Repetați la dorinţă.

Respirația abdominală - calea regală spre relaxare

Acest exerciţiu este binevenit atât pentru o oxigenare mai bună a corpului și creierului, cât şi pentru calmarea maximală a sistemului nervos autonom (sistemul care asigură funcțiile automate ale corpului: digestia, respirația, circulația arterială și venoasă, secreția și excreția). Acesta vă va permite să vă regăsiţi calmul necesar pentru un somn extraordinar.

Puneți mâinile pe burtă și faceţi cîteva respirații descrise în exerciţiul precedent. Apoi insipiraţi profund pe nas lăsând burta să se umfle fără a extinde cutia toracică (coastele). Staţi în această poziție, rețineți respirația, apoi expirați lăsând burta să se relaxeze. Burta se dezumflă și reia poziția sa naturală.
Repetați la dorinţă.

Respiraţia prelungită, reconcentrarea și calmarea spiritului

Expirul de două ori mai lung decât inspirul, acest exercițiu favorizează o respirație profundă și implică respirația abdominală.

Inspirați lent timp de 4 secunde gonflând (umflând) burta, rețineți respirația timp de 2 secunde apoi expirați profund timp de 8 secunde expirând aerul din plămâni. Expiraţi la maximum, până când apare senzaţia de încordare a muşchilor abdominali, cu tendinţa de a apropia ombilicul de coloana vertebrală. Pulmonii sunt liberi – fără aer – reţineţi astfel respiraţia timp de 2 secunde.

Pentru a repeta exerciţiul, aşteptaţi inspirația următoare, care va permite aerului să umfle iarăşi burta pentru 4 secunde. Număraţi în minte, concentrarea şi focalizarea vor apărea cât de curând.
Repetați la dorinţă.

Lectura corpului, percepția armoniei

Concentraţi-vă în primul rând pe senzațiile, chiar şi cele foarte subtile, ale degetelelor de la picioare. Veţi resimţi posibil căldura corpului, sau furnicături sau poate doar senzaţia de atingere a cearceafului. Fiţi interesaţi şi conştienţi de senzaţiile tuturor zonelor tălpilor Dvs., apoi urcaţi încet de-a lungul picioarelor, lăsând senzațiile să se difuzeze în corpul Dvs..

Resimţiţi zona bazinului, spatelui, abdomenul, până la umeri, apoi înapoi de sus în jos de-a lungul brațelor până la vârful degetelor mâinii.

După umeri, percepeţi senzaţiile de la nivelul gâtului și capului ca ceva global, fața până în partea de sus a craniului.
În cele din urmă, concentraţi-vă pe senzaţiile care sunt răspândite în tot corpul, din creştetul capului până la vârful degetelor picioarelor.

Somn uşor!