Fii Sanatos


Zmeura - sănătate cu gust!

20/10/17 (775 vizualizari)

De un roşu vibrant, cu un gust rafinat şi delicat, zmeura este o sursă puternică de vitamine, minerale şi antioxidanţi cu reale beneficii pentru întregul organism. Conține fitonutrienți, dar și fibre. Este bogată în vitamina C, vitamina K, acid folic, vitaminele B1, B2 și vitamina E, mangan, magneziu, cupru și potasiu, calciu, zinc, fosfor, toate fiind în forme ușor asimilabile.

Antioxidant

Diversitatea antioxidanților din zmeură este remarcabilă și unică printre fructe, ei au efect anticancerigen și protector împotriva bolilor cronice și degenerative, ca obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea, ateroscleroza, afecțiuni ale sistemului osteoarticular și nervos. Studiile desfășurate pînă în prezent au arătat efectele benefice ale zmeurei în caz de cancer mamar, col uterin, colon și prostată.

Consolidează sistemul imunitar

Mineralele și vitaminele din componența zmeurei, în special vitamina C, contribuie la consolidarea țesuturilor conjunctive și întărirea sistemului imunitar.

Efect protectiv cardiac

Proprietăți miraculoase pentru obezitate și diabet

Zmeura conține un fitonutrient ”rheosmina”, care stimulează metabolismul celulelor adipoase, prin creșterea activității enzimatice și a consumului de oxigen, la acest nivel. Acest fapt duce la eliminarea și utilizarea depozitelor de grăsime. De asemenea, rheosmina scade activitatea lipazei pancreatice, ducând la scăderea absorbției digestive a grăsimilor.

Dereglări menstruale

Menstruația neregulată, dureroasă sau abundentă se vindecă prin cure cu fructe și ceai de zmeură. Se recomandă o cură de o lună, în care se consumă 3-4 căni de ceai de zmeură/zi. De asemenea, se pot consuma 3 lingurițe/zi de pulbere de zmeură, obținută prin măcinarea plantei uscate (frunze și fructe). Pulberea se ține cîteva minute sub limbă, după care se înghite cu apă.

Creşte fertilitatea

Studiile recente arată că un consum regulat de zmeură atât de femei, cât şi de bărbaţi, creşte şansele de a concepe mai ușor bebeluşi. Nivelul crescut de vitamina C şi magneziu este esenţial pentru fertilitatea femeilor şi bărbaţilor. Antioxidanţii din zmeură protejează sperma, ajută procesul de concepţie şi reduce riscul avortului spontan.

Luptă împotriva depresiei

Zmeura este bogată în vitamina B şi acid folic. O mână plină de zmeură te poate scoate instant din starea de disconfort emoţional.

Întreținerea vederii

Conținutul bogat de antioxidanți și vitamine din fructele de zmeură contribuie la prevenirea îmbătrânirii retiniene, care se produce odată cu înaintarea în vârstă. Studii americane au arătat că persoanele care consumă frecvent fructe de pădure au un risc cu 35% mai mic de a dezvolta degenerescență maculară și cataractă.

Refacerea florei intestinale și genitale

Zmeura în amestec cu iaurtul natural reprezintă un remediu eficient pentru a reface flora intestinală afectată de antibiotice, constipație sau dietele sărace în fibre. Acesta e un remediu eficient și în caz de candidoze genitale. Se recomandă o cură de 12 zile, timp în care se consumă dimineața, pe stomacul gol, un amestec obținut cu ajutorul blenderului, din 100 g zmeură și 200 g iaurt.

Reumatism

Cura cu zmeură (300 g/zi, timp de 12 zile) este benefică în afecțiunile reumatismale, datorită conținutului bogat de substanțe cu rol antiinflamator și vitaminei C. Fiți cu noi pe facebook:

Sa savurati din plin!