Fii Sanatos


Experții ne avertizează! Copiii și adolescenții riscă să piardă auzul!

12/01/19 (2109 vizualizari)

Muzica tare și utilizarea căștilor pentru dispozitive personale și console reprezintă un risc eminent de surditate pentru copii și adolescenți în viitor.

Experții avertizează că numărul adolescenților cu defecte ale auzului, cauzate de ascultarea muzicii tare, a atins un nivel alarmant. Testele detaliate efectuate prin intermediul a 170 de elevi, cu vârste cuprinse între 11-17ani,  au constatat că aproape toți adolescenții aveau "obiceiuri riscante de ascultare" la petreceri, cluburi sau pe dispozitive personale. Mai mult de un sfert dintre aceștia se confruntau deja cu tinitus cronic, persistent – vâjâit sau zumzet în urechi, care afectează de obicei persoanele peste 50 de ani.

Coautorul studiului, dr. Larry Roberts, de la Universitatea McMaster din Canada, a declarat: "Este o problemă cu creștere rapidă și cred că o să se înrăutățească. Opinia mea personală este că, ea constituie o problemă majoră de sănătate publică, în ceea ce privește dificultățile de auz."

Testarea ulterioară a acelorași subiecți, toți studenți de la aceeași școală din Sao Paulo, Brazilia, a arătat că, chiar dacă aceștia pot auzi la fel de bine ca și colegii lor, acest tinitus cu care se confruntă, îi fac mai susceptibili și au o toleranță semnificativ redusă pentru zgomotul puternic. Acest lucru este considerat semnul leziunilor permanente ascunse ale nervilor utilizați în procesarea sunetului, daune care pot provoca defecte grave de auz în viitor.Dr. Roberts susține că, atunci când nervii auditivi sunt deteriorați, celulele creierului cresc sensibilitatea lor,  făcînd sunetele obișnuite să pară mai tare.

Percepția crescută a intensității sonore indică leziunile nervilor, ce nu pot fi depistate la audiogramă – testul clinic standard pentru depistarea abilității auzului.

Cercetările indică faptul că această "pierdere ascunsă a auzului", cauzată de expunerea la sunetele puternice în timpul  copilăriei, se agravează de-a lungul anilor, înrăutățind abilitatea auzului în viitor. Dr. Roberts afirmă că singura soluție este prevenirea.

"Nivelurile de expunere la sunetele puternice, care sunt destul de obișnuite în mediul nostru, în special în rândul tinerilor, sunt suficiente pentru a produce leziuni cohleare ascunse", spune el. Mesajul nostru este: "Protejați urechile." Fiți cu noi pe facebook: