Fii Sanatos


Folia de aluminiu – utilă, dar periculoasă

15/10/20 (2316 vizualizari)

Oamenii de știință ne avertizeză despre pericolul preparării și depozitării produselor alimentare în folie de aluminiu, pentru perioade lungi de timp.

Folia de aluminiu este frecvent utilizată în bucătărie, fie că este vorba de păstrarea alimentelor sau de prepararea acestora. Dar, oamenii de știință din Egipt susțin că acest lucru nu este chiar benefic pentru organism. Până și depozitarea alimentelor în folie ar putea fi dăunătoare.

Ghada Bassioni, șefa departamentului de chimie Ain Shams University, a dezvăluit în revista The Conversation, pericolul pentru sănătate prezentat de folia de aluminiu. Ea spune că vesela de bucătărie (cratițele și tigăile) la fel este căptușită cu aluminiu, dar aceasta este "oxidată", adică are un strat protector, care împiedică dispersarea aluminiului în alimente.

Ghada susține că "prepararea alimentelor în veselă de aluminiu nu este un lucru dăunător, dar prepararea în folie de aluminiu poate fi chiar problematică, în special dacă alimentele sunt acide sau picante, și sunt preparate la temperaturi înalte. Cercetarea noastră a constatat că migrarea aluminiului în alimente, în timpul preparării, depășește limita admisibilă stabilită de Organizația Mondială a Sănătății."

Organismul nostru are capacitatea de a elimina aluminiul, dar în cantități mici. OMS consideră inofensiv pentru sănătate un aport de 40 mg per kilogram greutate corporală. De exemplu, dacă aveți o greutate corporală de 60 kg, atunci aportul inofensiv de aluminiu ar fi de 2400 mg. Se pare mult, dar fiți precauți, mai ales că acest metal ajunge în organism și prin alte modalități (cantități mici se găsesc în cașcaval, sare, ierburi, ceai, condimente, ustensile de gătit ș.a.).

Cum poate fi influențată starea sănătății dvs. de aportul excesiv de aluminiu? În prezent se studiază intens legătura dintre boala Alzheimer și nivelul de aluminiu depistat în creierul pacienților. Alte studii au constatat că aportul înalt de aluminiu poate reduce creșterea celulelor cerebrale și poate fi dăunător pentru persoanele cu patologii osoase. Fiți cu noi pe facebook: