Fii Sanatos


Hidronefroza

20/10/17 (1367 vizualizari)

Hidronefroza se caracterizează prin dilatarea sistemului calice-bazinetal, atrofia parenchimului renal şi diminuarea progresivă a funcţiilor de bază ale rinichilor.

Simptomele clinice: de regulă, sunt cele ale infecţiei urinare, deci, febră, modificări de digestie (greţuri, vărsături), disurie (micţiuni dese în cantitate redusă, enurezis), paliditate, edeme palpebrale, dureri abdominale sau lombare.

În caz de apariţie a acestor simptome este necesară consultaţia medicului de familie pentru depistarea semnelor obiective ale hidronefrozei congenitale, care sunt multiple şi diverse.

Stabilirea precisă a diagnosticului se va efectua de către urologul-pediatru din secţia consultativă care, cu atenţie, va analiza simptomele obiective ale hidronefrozei congenitale:

  • palpare a unor formaţiuni tumorale în cavitatea abdominală;
  • dureri lombare la nivelul unghiului costovertebral;
  • rinichi palpabili;
  • durere hipogastrică.

În urma investigaţiilor necesare (analiza generală a sîngelui şi a urinei, ultrasonografia sistemului urinar, urografia intravenoasă, scintigrafia dinamică renală), consultaţia medicilor specialişti (după necesitate), se stabileşte diagnosticul şi conduita de tratament.

După obţinerea rezultatelor examinărilor de laborator şi imagistice, medicul trebuie să discute rezultatul cu dvs. şi să vă comunice modalităţile de tratament.

Tratamentul hidronefrozei congenitale, gradele I-II, complicată cu pielonefrită cronică se indică de urolog, nefrolog-pediatru şi include tratamentul antibacterian (în funcţie de sensibilitatea agentului microbian la antibiotice), desensibilizante etc.

În caz de hidronefroză congenitală, gradele III-IV, se indică tratamentul chirurgical.

Dispensarizarea copiilor, care suferă de hidronefroză congenitală sau care au suportat o intervenţie chirurgicală în patologia dată, se efectuează de urolog şi de nefrolog. Periodic, 1 dată în lună se efectuează analizele generale ale urinei, însămînţarea urinei, examenul ecografic renal (1 dată în 6 luni), ceea ce permite a urmări creşterea rinichiului. În caz de dispariţie a hidronefroză congenitală (după tratament chirurgical) copiii se iau de la evidenţă peste 5 ani, în lipsa acutizării pielonefritei şi după o investigaţie profundă urologică.

Respectaţi regimul tratamentului prescris, recomandările medicului şi controlul regulat.

Toate aceste măsuri sunt direcţionate în însănătoşirea copilului dvs. şi previn dezvoltarea complicaţiilor grave. Fiți cu noi pe facebook:

Protocol clinic naţional „Hidronefroza congenitală la copil”, 2008