Fii Sanatos


Iarna - frumoasă, dar periculoasă! Comportamentul pe gheață

17/12/18 (1208 vizualizari)

În perioada rece a anului copii, dar și maturii sunt tentați să organizeze diferite activități, jocuri pe gheață sau să scurteze drumul deplasându-se pe suprafața înghețată a râurilor, lacurilor sau iazurilor. Uneori acestea pot fi fatale, de aceea trebuie să fim precauți și să cunoaștem cum să ne comportăm pe gheață. 

Ce trebuie să știm pentru a preveni un accident?!

 • Este strict interzisă plimbarea sau patinarea pe râurile și lacurile acoperite cu primul înveliş de gheaţă, întrucât acesta este foarte fragil.

 • Gheaţa trainică este considerată cea transparentă, cu nuanţă albăstrie sau verzuie și cu grosimea nu mai mică de 12 cm.
 • În centrul lacurilor, râurilor gheaţa este mai subţire decât lângă mal, iar în locurile de confluență a pâraielor şi în locurile de scurgere a deşeurilor industriale, apa nu îngheaţă deloc, sau dacă îngheaţă, aceasta are o grosime neînsemnată.

 • Sub zăpadă grosimea gheţii este mult mai mică.
 • Un pericol sporit îl prezintă şi găurile mari în gheaţă lăsate de pescari după pescuit.

Măsuri de siguranță pe gheață

 • Nu vă deplasați pe gheață de unul singur. Nu verificați rezistența gheței cu piciorul. Trebuie să aveți la îndemână o funie de 12-15 m.

 • Deplasându-vă pe gheță fiți gata în orice moment să eliberați greutățile pe care le duceți.
 • Dacă ați depistat sub picioare crăpături de gheață, nu intrați în panică. Culcați-vă și rostogoliți-vă spre locul fără pericol.
 • Cele mai multe persoane în caz de înec suferă din cauza temperaturii reduse a corpului. Cu cât apa este mai rece, cu atât mai rapid se reduce căldura corpului. Dacă v-ați scufundat în apă rece:
  • nu încercați să scoateți hainele. Fiți calm, înotați până la cea mai apropiată barcă sau epavă

  • la ieșirea din apă, după posibilități, îndepărtați îmbrăcămintea udă și îmbrăcați haine uscate.

Dacă v-ați prăbușit sub gheață:

Dacă s-a rupt gheaţa şi va-ţi prăbuşit în apă, chemaţi imediat în ajutor, străduiţi-vă să vă păstraţi calmul, nu vă bălăciţi, încercaţi să urcaţi cu pieptul pe marginea gheţii, cu mâinile aruncate înainte, încercaţi să vă ridicaţi sinestătător pe gheaţă. Urcând pe gheaţă, mişcaţi-vă târâș spre mal.

Dacă ați văzut pe cineva prăbușit sub gheață:

Apropiaţi-vă de cel accidentat pe târâș, pe burtă, cu mâinile şi picioarele desfăcute. Se recomandă să vă apropiaţi de accidentat nu mai aproape de 2-3 metri, întinzându-i unul din obiectele de salvare care le aveţi la îndemână, cum ar fi: o scândură, creangă, funie, un fular etc. Convingându-vă că accidentatul s-a apucat singur de obiectul întins scoateţi-l din apă târându-vă spre locul unde gheaţa este tare.

După ce v-ați eliberat din capcană: scoateți, scurgeți și din nou îmbrăcați îmbrăcămintea.

Dacă ați salvat pe cineva de sub gheață, dați-i sinistratului o parte din vestimentația voastră. Accidentatul trebuie imediat deplasat în încăpere caldă, dezbrăcat, încălzit prin fricţiune şi învelit s-au îmbrăcat în haine uscate, după ce este necesar să servească un ceai s-au apă fierbinte. Chemați salvatorii sau ambulanța.

Dacă accidentatul este extras din apă fără cunoştinţă, cu respiraţia şi inima oprită cu semne de moarte clinică, este necesar de a acţiona în modul următor:

 • eliberați căile respiratorii de corpuri străine (nămol, tină, mase vomitate, etc.);
 • efectuați respiraţia artificială gură la gură, sau gură-nas;
 • efectuați masaj indirect al inimii pentru reînnoirea activităţii inimii şi circulaţiei sangvine.

Readucerea la viaţă a persoanei înecate aflată în stare de moarte clinică este posibil în cazul, când din momentul scufundării definitive sub apă şi până la începutul acţiunilor de reanimare, au trecut nu mai mult de 6 minute.

Glumele ne ridică dispoziția

- Marin, de ce zilele sunt mai scurte spre sfârșitul anului?

- Ca să vină mai repede sărbătorile de iarnă.

 

Autor: Victor Zepca, dr.şt.med., conferențiar universitar, şef Laborator sănătatea copiilor şi adolescenţilor
Foto:http://liceum9-vrn.ru/