Fii Sanatos


O nouă metodă de a reduce riscul de osteoporoză la persoanele în vârstă

07/05/19 (4131 vizualizari)

Un studiu realizat de Universitatea Loughborough a observat creșterea densității osoase în piciorul cu care se făcea sărituri, doar după un an de exerciții fizice. Studiul sugerează că două minute de sărituri într-un picior în zi, contribuie la consolidarea oaselor articulației șoldului la vârstnici și la reducerea riscului de fracturi.

Densitatea osoasă scade odată cu înaintarea în vârstă, iar subțierea oaselor articulației șoldului este asociată cu un risc mai mare de fracturi de șold. Cercetătorii spun că concluziile acestui studiu vor avea conotații majore în prevenirea osteoporozei, care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Astfel au fost apreciate creșteri de până la 7% a masei osoase în unele regiuni ale cortexului și în stratul spongios. Important este faptul că, au fost depistate ameliorări în zonele mai subțiri ale osului, acestea fiind cele mai expuse riscului de fractură după o căzătură.

Studiul a vizat 34 de persoane, cu vârste cuprinse între 65 și 80 de ani, și a elaborat un program de exerciții prin sărituri pentru piciorul randomizat. Participanții au fost avertizați să evite orice alte modificări ale activității fizice sau obiceiurilor alimentare de-a lungul anului. În urma rezultatelor scanării prin tomografie computerizată au fost depistate schimbări pozitive în densitatea osoasă și diferențe vizuale clare între piciorul randomizat și cel de control.

Dr. Sarah Allison, de la National Centre for Sport and Exercise Medicine a Universității Loughborough, a declarat: "Fracturile de șold sunt o preocupare majoră de sănătate publică în rândul persoanelor în vârstă, cu consecințe economice și sociale. Persoanele afectate suferă durere, pierderea mobilității și independenței și au un risc crescut de deces.

”Este cunoscut faptul că exercițile fizice pot îmbunătăți rezistența osoasă, de aceea noi am vrut să testăm un anumit tip de exerciții fizice – săriturile, care sunt ușor și rapid de efectuat de vârstnici chiar în condiții casnice.” Dr. Winston Rennie, radiolog și coordonatorul scanărilor prin TC, a declarat: "Zonele de masă osoasă arată ca niște hărți, ce prezintă modificări clare în oase, cu adaptări localizate în regiuni importante pentru reducerea fracturilor de șold."

Cercetătorii susțin că este important ca exercițiile fizice să fie efectuate treptat și cu precauție, deoarece ar putea provoca fracturi la persoanele cu oase fragile. Studiul a fost finanțat de către Medical Research Council și a luat un premiu interdisciplinar, iar hărțile masei osoase au fost analizate de National Osteoporosis Society. Fiți cu noi pe facebook: