Fii Sanatos


Un nou vaccin ar putea preveni afecțiunile cardiovasculare

30/12/17 (246 vizualizari)

Un studiu preliminar, recent publicat în European Heart Journal, susține că un vaccin ar putea ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.

În cadrul cercetării, oamenii de știință au inoculat șoarecilor un vaccin experimental numit AT04A. Peste patru săptămâni după prima injectare, șoarecii au urmat un regim alimentar nesănătos, bogat în grăsimi, pentru a crește nivelul de colesterol, afectând astfel activitatea inimii. În total șoarecii au primit cinci vaccinuri.

După 18 săptămâni de dietă nesănătoasă, cercetătorii au observat că vaccinul AT04A a dus la reducerea nivelului de colesterol total cu 53%, a riscului de formare a plăcilor aterosclerotice - cu 64% și a biomarkerilor de inflamație vasculară - cu 28%.

Cum funcționează acest vaccin? – Vaccinul AT04A declanșează producerea de anticorpi împotriva PCSK9, o enzimă care împiedică organismul să elibereze din sânge LDL sau colesterolul "rău". Lucrând împotriva PCSK9, organismul nostru poate scăpa mai eficient de excesul de LDL, deci și de colesterol. Influxul de anticorpi în sânge s-a păstrat pe parcursul celor 18 săptămâni.

Günther Staffler, autorul studiului, susține că posibil ca efectele de reducere a colesterolului să fie de lungă durată. Dar, totodată nu se exclude faptul că ar fi necesară o revaccinare anuală.

Acesta este doar un studiu preliminar. O următoarea etapă a studiului, cu implicarea oamenilor, este în prezent în curs de desfășurare. Cercetătorii susțin că este important să se studieze și siguranța vaccinului, deoarece PCSK9 este implicată și în alte mecanisme fiziologice ale organismului. Fiți cu noi pe facebook: