Fii Sanatos


O relație de încredere cu adolescentul? – dificil, dar posibil

16/04/18 (2244 vizualizari)

Relația de încredere între adolescent și părinte este o dorință a tuturor. Dar, adolescenții tind să fie independenți, se distanțează și neglijează discuțiile și sfaturile părinților.

 

Deci, cum să construiești o relație frumoasă și de încredere, dar totodată să nu fii intrusiv? Cum să respecți necesitatea adolescentului de a fi independent și să-l ajuți să-și creeze propriile moduri de a face unele lucruri, fără să simtă că părinții sunt cu ochii pe ei și le judecă orice greșeală? Fiți cu noi pe facebook:

 

 1. Găsiți interese comune

  • De exemplu, dacă ambii sunteți interesați de politică, dar aveți diferiți candidați preferați. Faceți o dezbatere politică, respectându-vă ideile și principiile. Mergeți împreună la o competiție sau vizionați un post TV, discutați despre preferințele voastre.

 2. Ascultați cu atenție perspectivele reciproce

  • Luați minte că adolescenții și adulții, sunt personalități cu viziuni diferite. În loc să insistați asupra argumentelor dvs., mai bine ascultați cu atenție logica copilului. Puneți mai multe întrebări, dar nu insistați, astfel veți afla mai multe detalii despre gândurile sale.

 3. Încercați să înțelegeți!

  • Esența inteligenței parentale este de a înțelege ce este în mintea adolescentului. Cum să faci asta? Ascultă cu atenție dorințele, scopurile, intențiile, visele și fanteziile.

 4. Concentrați-vă asupra intențiilor

  • Este ușor să înțelegeți greșit ceea ce fac adolescenții, pentru că nu cunoașteți ce stă în spatele acțiunilor lor. Discutați despre intenția lor și încercați să explicați sensul comportamentului, chiar și atunci când nu este chiar adecvat. Dacă sunteți nedumeriți, puneți întrebări. Veți afla mai multe despre obiectivele adolescentului și modul său de a gândi.

 5. Acceptați și savurați perioada adolescenței!

  • Un alt principiu al inteligenței parentale este înțelegerea dezvoltării copilului. Adolescența nu este doar o etapă de dezvoltare. Ea are mai multe stadii, cea timpurie, de mijloc și târzie, cu capacități de gândire diferite, dezvoltare logică diferită, mai ales capacitatea de gândire abstractă. Fiți mai atenți, deoarece anii trec repede și observați cum la adolescent apar tot mai multe idei, care se schimbă tot mai des, deoarece ei învață multe lucruri noi și crează noțiuni productive despre modul de realizare a obiectivelor sale.

 6. Gândiți-vă împreună la viitor

  • Explicați-i noțiunea timpului. Când ești tânăr, este ceva obișnuit să aștepți timpul potrivit. Dar este mai greu să planifici viitorul. Ajutați adolescentul să-și planifice viitorul nu doar pentru anul următor, dar în fiecare an, până la facultate. Faceți acest lucru nu cu scopul de a transforma școala într-un program de pregătire, dar pentru a ajuta adolescentul să gândească în perspectivă și să poată forma planuri de viitor.

 7. Distrați-vă împreună

  • Relația între părinte și copil nu trebuie să fie mereu una serioasă. Distrați-vă împreună, faceți sport etc., ceea ce îi place copilului dvs. Bucurați-vă de timpul petrecut împreună!

Doar dvs. vă cunoașteți cel mai bine copilul. Faceți planuri împreună, rezolvați probleme, respectați dorințele reciproce și atunci relația părinte-adolescent va fi una adevărată!