20/10/17 (3545 vizualizari)
Săptămâna Mondială a Alimentației la sân (SMA) este sărbătorită în fiecare an, în perioada 1- 7 august, în peste 175 de țări, pentru a încuraja alăptarea și pentru a îmbunătăți starea de sănătate a copiilor din întreaga lume, se arată într-un comunicat de presă al Organizației Mondiale a Sănătății.
Scopul fiind, mobilizarea globală pentru susținerea și promovarea alăptatului ca un factor cheie pentru dezvoltarea durabilă și asigurarea sănătății populației pe tot parcursul vieții. Cel puțin 2 din cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă până în a.2030 sunt interdependente de alăptare și nutriția sănătoasă a copiilor mici, ceea ce poate contribui direct la eradicarea foametei, obținerea siguranței hranei, a nutriției, asigurarea sănătății și promovarea bunăstării pe parcursul întregii vieți.
La nivel global, în 2013, au fost estimate 161,5 milioane de copii sub 5 ani cu retard statural și subnutriție, și peste 41 milioane de copii au fost supraponderali sau obezi. În Republica Moldova, conform datelor studiului MICS din a.2012 în total, 6 la sută din copiii sub 5 ani suferă de retard statural (au înălțimea mică pentru vârsta lor), la 2 la sută dintre copii s-a constatat retard ponderal. În același timp, circa 5 procente din copiii cu vârsta sub 5 ani sunt supraponderali (au greutatea mare pentru înălțimea lor). Aproximativ 800 000 de vieți de copii sub 5 ani ar putea fi salvate in fiecare an, în cazul în care toți copiii de vârsta 0-23 luni vor fi alăptați optim.
Alăptarea este cel mai bun mod de a oferi sugarilor nutrienții de care au nevoie. Astfel, OMS recomandă alăptarea exclusivă începând cu prima oră de naștere până când copilul împlinește vârsta de șase luni. În același timp, alimentele complementare se recomandă a fi adăugate în timp ce continuă alimentația la sân până la doi ani. Fiți cu noi pe facebook: