Fii Sanatos


Stilul de viață și hipertensiunea arterială

20/10/17 (3536 vizualizari)

Modificarea stilului de viață în diminuarea tensiunii arteriale

Industria farmaceutică modernă are la dispoziție foarte multe medicamente pentru tratamentul hipertensiunii și a pre-hipertensiunii, dar cele doua fenomene pot să fie controlate și prin modificări de dietă și stil de viață, astfel prevenind sau amânându-se necesitatea utilizării de substanțe medicamentoase.

Dieta
Medicul de familie şi asistenta medicală trebuie să discute cu dvs. referitor la alimentaţia şi programul de exerciţii fizice. Este binevenit creşterea aportului de fructe şi de legume (500 g/zi în medie) şi scăderea aportului de grăsimi saturate (animaliere) şi totale.

Exerciţii fizice
Medicul de familie şi asistenta medicală trebuie să discute cu dvs. referitor la programul de exerciţii fizice. Se recomandă exerciţiul fizic aerobic zilnic ≥ de 30 min/zi de mers rapid, nu mai puţin de 3 ori/săptămînă.

Alcoolul
Dacă consumaţi cantităţi mari de alcool, se recomandă să reduceţi cantitatea (o cantitate mare de alcool se consideră mai mult de 21 de unităţi pe săptămînă, pentru bărbaţi, şi 14 unităţi pe săptămînă, pentru femei). O unitate de alcool este egală cu o jumătate de halbă (300 ml) de bere, un pahar mic (150 ml) de vin sau un păhărel de 50 ml de băuturi spirtoase tari. Reducerea cantităţii de alcool poate să vă scadă tensiunea arterială şi este, în general, bună pentru sănătatea dvs.

Cafeaua şi alte băuturi cu cafeină
Dacă consumaţi cantităţi mari de cafea, ceai sau alte băuturi cu un conţinut ridicat de cofeină (cum sunt cola sau alte băuturi răcoritoare), se recomandă să micşoraţi doza. Consumul a mai mult de patru căni de cafea pe zi poate să vă mărească tensiunea arterială.

Sarea
Se recomandă să reduceţi cantitatea de sare din mîncare sub 6 g/zi, ca metodă de scădere a tensiunii arteriale. Trebuie să reduceţi pe cît este posibil cantitatea de sare din mîncare sau să o înlocuiţi cu un substituent de sare (care conţine o cantitate mai mică de sodiu). Cantităţi mari de sare se găsesc şi în unele alimente procesate, deci trebuie să citiţi cu atenţie eticheta produselor, pentru a verifica cantitatea de sare.

Suplimentele de calciu, magneziu sau de potasiu
Unii consideră că suplimentele de calciu, magneziu şi de potasiu ar ajuta în tensiunea arterială înaltă. Cu toate acestea, nu au fost obţinute dovezi în favoarea efectului lor hipotensiv, astfel că aceste suplimente nu mai sunt recomandate (şi nu ar trebui să vă fie prescrise)

Fumatul
În cazul în care fumaţi, medicul de familie sau asistenta medicală va insista la renunţarea fumatului şi trebuie să vă ajute să faceţi acest lucru. Fumatul sporeşte semnificativ riscul de a dezvolta boli de inimă sau de plămîni.

Terapiile de relaxare
Terapia de relaxare şi exerciţiile fizice pot să reducă tensiunea arterială. Aceste terapii includ:

  • managementul stresului, meditarea sau yoga;
  • terapia cognitivă (care se axează pe modul în care gîndurile şi convingerile pot să afecteze felul în care vă simţiţi şi cum vă soluţionaţi problemele).