Fii Sanatos


Sub soarele incendiar: cum să protejăm podoaba capilară

20/07/19 (1386 vizualizari)

Pe timp de vară, podoaba capilară poate fi afectată grav. Expresia de păr ars nu este doar o figură de stil, menită să descrie aspectul tern, degradat și casant al podoabei capilare. Razele soarelui puternice au un impact termic real asupra firelor de păr, decolorându-le și privându-le de elasticitate. Iar căldura emanată poate degrada proteinele conținute de firele de păr, fenomen care conduce la oxidarea culorii acestora, privarea de luciu și instalarea fragilității. 

Până și părul natural, care nu a fost vopsit niciodată, este vulnerabil uscării excesive și degradării în sezonul cald. Ultravioletele pot deteriora cuticula protectoare subțire care acoperă firul de păr, afectându-i considerabil rezistența, suplețea și aspectul.

Clorurile din apa piscinei privează scalpul de uleiurile sale naturale cu rol de protecție, ceea ce înseamnă că mătreața și vârfurile despicate devin brusc o mare problemă. Moleculele de cupru și alte substanțe chimice din bazinele de înot dau părului blond o tentă verzuie inestetică. Sarea din mare sau ocean deshidratează puternic podoaba capilară, constituind o altă amenințare importantă.

Părul strălucitor și sănătos are propriile sale secrete de îngrijire. Iată câteva metode de îngrijire care pot fi cheia unor șuvite perfecte pe tot parcursul sezonului cald.

Protecția culorii

E știut că razele de soare decolorează firele de păr. Dacă părul natural are toate șansele să se aleagă cu câteva șuvițe mai deschise mai puțin deranjante, atunci părul vopsit ia tente arămii neregulate și își pierde luciul.

O pălărie cu borul lat, purtată la fiecare deplasare în aer liber, rămîne cea mai bună armă de protecție împotriva radiațiilor UV. Există pe piață chiar modele din materiale tratate cu substanțe anti-UV, speciale pentru menținerea sănătății părului în timpul verii. O altă metodă eficientă este să aplicați un spray protector termic, mai ales înainte să mergeți la plajă sau la piscină. Reaplicați produsul de fiecare dată cînd utilizați loțiunea solară.

Tunderea vîrfurilor

Începeți vara cu îndepărtarea vîrfurilor despicate, inestetice, mai ales dacă părul are tendința de electrizare (proces intensificat de umiditatea crescută din aer). În acest mod, nu doar că vă veți simți mult mai confortabil, ci vă veți putea coafa mult mai ușor. Va fi necesară încă o sesiune de tuns la jumătatea verii, întrucît părul crește mai repede în sezonul cald, aflîndu-se în faza anagenă a regenerării sale.

Umezirea părului înainte de înot

Părul uscat are tendința de a absorbi cît mai multă cantitate de sare, chimicale și alte substanțe din apa în care înotați. Pentru a preveni acest fenomen, umeziți podoaba capilară înainte să intrați în apă și, dacă este posibil, aplicați și un strat subțire de balsam. Imediat după sesiunea de înot, clătiți părul cu apă curată.

Folosirea unor formule mai hidratante de șampon și balsam

Necesitățile de hidratare ale părului sunt mai mari în timpul verii, de aceea este important să apelați la formule de șampon și balsam speciale pentru păr uscat și casant. Utilizați, o dată pe săptămînă, un șampon purificator, anti-rezidual, care să înlăture eficient impuritățile și alte substanțe care pot afecta sănătatea firelor de păr. Preparați acasă măști naturale din ulei de masline, miere, ulei de argan, vitamina A uleioasă, vitamina E și alte ingrediente recunoscute pentru proprietățile lor hidratante și aplicați-le cel puțin o dată pe săptămînă.

Evitați utilizarea produselor electrice de coafare

Vremea caldă vă permite să săriți, uneori, peste uscarea părului cu foenul. Specialiștii vă recomandă ca, măcar o dată la două săptămîni, să renunțați la uscătorul de păr, placă și ondulator. Dacă vi se pare imposibil să vă coafați părul fără să utilizați produse electrice, apelați la alte metode de îmblînzire a șuvițelor rebele, aplicați o cantitate mică de ser antielectrizant sau ulei de argan pur (nu mai mult de 2-3 picături, pentru a nu supraîncărca părul) și încercați mai multe variante de coafuri de vară, cu împletituri și cocuri ușor de purtat, care nu necesită îndreptarea părului sau ondularea lui.

Țineți sub control îngrășarea părului

Scalpul cu glande sebacee hiperactive tinde să producă și mai mult sebum în condiții de căldură și umiditate crescută. Această tendință naturală, combinată cu transpirația în exces, conduce la îngrășarea mai rapidă a podoabei capilare. Soluția nu este să vă spălați pe cap în fiecare zi, întrucît riscați să agravați problema. În schimb, puteți utiliza un șampon utilizabil pe părul uscat, compus dintr-o pudră care absoarbe sebumul. Chiar dacă scalpul este mai uleios și mai umed, acest lucru nu înseamnă că vîrfurile șuvițelor de păr nu au nevoie în continuare de hidratare, aplicați balsamul obișnuit de la jumătatea firelor de păr spre vîrf, evitînd pielea capului.

Evitați băile fierbinți

Apa fierbinte este periculoasă pentru sănătatea pielii, a scalpului și a firelor de păr, dintr-un motiv foarte simplu – îndepărtează uleiurile naturale protectoare, care previn deshidratarea, iritațiile, descuamarea și despicarea părului. Băile cu apă călduță spre rece sunt singurele recomandate, mai ales în perioada sezonului cald, cînd soarele afectează deja pielea și părul din punct de vedere termic.

Renuntați pe cît posibil la spuma de păr

Spuma de păr, fixativul sau ceara pentru coafare accelerează îngrășarea părului pe timp de vară. În plus, substanțele din compoziția acestor produse, mai ales alcoolul, agravează măsura în care razele soarelui ard firele de păr. Renuntați la formulele de fixare, în virtutea unui păr sănătos.

Amînați vopsirea părului pînă la toamnă

Vopsirea părului pe timp de vară nu este recomandată, deoarece vopseaua va accentua semnificativ procesul de deteriorare și uscare a firelor de păr. În cazul în care apelați totuși la această metodă, așteptați cel puțin două săptămîni pînă la prima plajă! Fiți cu noi pe facebook: