Fii Sanatos


Perioada fără soare a anului - cum se face profilaxia rahitismului

01/11/18 (1308 vizualizari)

Profilaxia rahitismului:

Se face prin administrarea vit. D oral. Este obligatorie respectarea necesarului zilnic de vit. D, care este de 500 UI, ceea ce se poate realiza prin administrarea zilnică a preparatului.

De la 1 an şi 6 luni până la 5 ani se administrează doza zilnică numai în anotimpurile reci, din septembrie până în aprilie (lunile cu ’’r’’). Este necesar şi un regim igieno-dietetic echilibrat, cu alimentaţie diversă, bogată în lactate (în special brânză), expunere la soare, cure heliomarine, aerisirea camerei, exerciţii de gimnastică. De obicei, un copil sănătos şi alimentat corect nu necesită administrarea concomitentă de calciu în timpul profilaxiei rahitismului.

Prevenirea rahitismului la copiii prematuri:
Prematurii şi copiii cu greutate mică sunt mai predispuşi pentru apariţia rahitismului şi necesită doze crescute de vit. D până în trimestrul trei de viaţă, timp necesar pentru refacerea stocului de calciu. Se vor administra 1000 UI vit. D zilnic. La prematurii şi sugarii care primesc mai puţin de 400 ml lapte pe zi, se va adăuga calciul - 50mg/kg/zi.

Atenţie la supradozaj!
Prea multă vit. D nu îi va face bine copilului, din contra. Există riscul apariţiei intoxicării, care poate avea urmări grave. Primul semn al intoxicării poate fi lipsa poftei de mâncare, apoi copilul plânge, este agitat. Excesul de vit. D se va depozita în ţesutul adipos, iar efectele vor apărea nu din prima zi, ci la un interval de o lună – două de la administrare.

Cum se administrează vitamina D?

  • Nu este recomandabil să îi daţi copilului picături de vitamina D cu linguriţa.
  • Sticluţa cu vitamină are un dozator special, care este bine să-l folosiţi. 
  • Momentul cel mai bun din zi în care poate fi administrat suplimentul de vit. D este înainte de masă, mai ales dacă copilul este sensibil la adaosurile după masă, care le elimină prin vomă. 
  • Dacă nu există astfel de probleme, suplimentul de vit. D poate fi administrat atât înainte cât şi după masă. 
  • Suplimentul de vitamină D se eliberează gratuit.
  • Imediat după naştere, mergeţi la medicul de familie sau pediatru, care vă vor îndruma în acest sens.

Protocol clinic naţional „Rahitismul la copii”, Chişinău, 2010