Fii Sanatos


Ziua Mondială fără Tutun

20/10/17 (1540 vizualizari)

Ziua Mondială fără Tutun se serbează în toată lumea, în fiecare an pe 31 mai.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat această zi, "Ziua Mondială fără Tutun" în anul 1987, într-o inițiativă de a atrage atenția asupra pericolul utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători, pledând pentru politici eficiente de reducere a consumului de tutun.

Ca răspuns la amenințarea reprezentată de comerțul ilicit cu tutun, comunitatea internațională a negociat și adoptat în noiembrie 2012, Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun, primul protocol la OMS FCTC. Cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, statele-părţi ale Convenţiei cadru pentru controlul tutunului (FCTC) , sunt chemate să întărească colaborarea pentru “Stoparea comerțului ilicit cu produse din tutun”.

La nivel mondial, comerţul ilicit cu produse din tutun constituie o ameninţare majoră pentru sănătatea publică şi alimentează corupția ce subminează instituţiile statului, dezvoltarea economică, morală politică.

Derulată sub sloganul “Atenţie la tutunul netimbrat: vă pândeşte complicitatea la contrabandă!” şi având temă actualizarea politicilor globale, regionale şi naţionale împotriva comerţului ilicit cu tutun, se necesită întreprinderea de noi paşi împotriva comerțului ilicit cu tutun, incluzând conştientizarea publică privind contrabanda, contrafacerea și manufacturarea clandestină.

Fumatul continuă să reprezinte o endemie globală. Astfel, circa 6 milioane de oameni îşi pierd anual viaţa din cauza fumatului. Peste 5 milioane din aceste decese sunt rezultatul consumului direct de tutun, iar peste 600.000 sunt atrase de fumatul pasiv. În perspectiva lui 2030 numărul deceselor anuale s-ar putea ridica la peste 8 milioane în lipsa unor măsuri urgente.

Una din 10 ţigarete fumate actualmente în Europa este de ilicită, de contrabandă. În Regiunea Euro-OMS consumul de ţigarete ilicite a crescut în 2013 cu 15% faţă de 2012.

Conform rezultatelor Studiului MICS 4, realizat în anul 2012, s-a constatat că în Republica Moldova fumează 48,5% dintre bărbaţi şi 8,2% dintre femei. Se atestă o creştere a consumului de tutun printre femei şi mai ales la cele tinere, cu vârsta cuprinsă între 20-34 de ani, rata celor fumătoare a constituit circa 11%.

WNTD 2015 țintește sensibilizarea populației în privința riscurilor în planul legii și al sănătății personale şi publice, atrase de accesibilitatea mai mare a tutunului clandestin.

Vă invităm duminică 31 mai 2015 între orele 11:00-15:00, în fața centrului comercial „Atrium” (str. Albişoara 4), unde CSP mun. Chișinău în colaborare cu site-ul www.fiisanatos.md și compania World Medicine, va organiza activitatea educativ-informativă în rândul populației. 

Sursa:who.int