Fii Sanatos


Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

20/10/17 (1146 vizualizari)

 


”Stop cancerului de col uterin”

”Stop cancerului de col uterin” – este sloganul celei de-a 11-a Săptămâni de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Aceasta are ca scop informarea și sensibilizarea populaţiei, privind modul de prevenire a cancerului de col uterin prin programe de screening şi programe de vaccinare anti-HPV.

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa, cât şi în Republica Moldova. Conform datelor statistice, mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei, după cancerul mamar şi a constituit în anul 2015 – 4,8 cazuri la 100000 populaţie (a. 2014 – 4,9 cazuri). Incidenţa (nr. de cazuri noi depistate) prin cancer de col uterin a constituit în anul 2015 – 9,2 cazuri la 100000 populaţie (2014 – 8,4 cazuri).

În fiecare an, circa 500 mii de femei se îmbolnăvesc şi peste 250 mii de femei decedează din această cauză.

Un program de screening bine organizat, cu un interval de rechemare de 3-5 ani, cu un control de calitate şi mecanisme adecvate de supraveghere şi tratament al tuturor femeilor depistate pozitiv la screening poate reduce esenţial atât incidenţa, cât si mortalitatea de cancer de col uterin.

Screening-ul pentru cancerul de col uterin include testarea pentru pre-cancer şi cancer în rândul femeilor care nu au nici un simptom şi se simt perfect sănătoase, iar în cazul detectării leziunilor pre-canceroase, acestea pot fi supuse tratamentului – evitând apariţia cancerului. Deoarece cancerul poate fi detectat prin screening într-un stadiu incipient, mai mare potenţial de vindecare are şi tratamentul, iar dintre tumorile maligne, anume acest tip de cancer poate fi cel mai eficient prevenit prin metoda de screening.

Important de conştientizat, că stadiile pre-canceroase de col uterin nu cauzează nici un simptom, iar relevant este ca acestea să fie depistate prin programele de screening, la care femeile să participe cu regularitate, chiar dacă se simt perfect sănătoase, fiind posibil de a preveni până la 80% din cazuri.

Pentru ameliorarea indicatorilor de sănătate a femeilor, micşorarea poverii cancerului de col uterin în Republica Moldova a fost adoptat Programul naţional de control al cancerului pentru anii 2016-2025, care prevede diferite acţiuni de prevenire, inclusiv şi prin implementarea unui program de screening populaţional şi înrolarea a circa 60% din populaţia eligibilă, precum şi creşterea ratei de depistare a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Fiți cu noi pe facebook:

www.cnsp.md