Fii Sanatos


Produsele alimentare îți pot proteja articulațiile, ne spune Dr. Iuliana Radu, medic reumatolog. Vezi care sunt acestea!

21/02/20 (4333 vizualizari)

Există mai mult de 100 de afecțiuni care provoacă dureri articulare, rigiditate și inflamație, de aceea, este important să le protejăm. Pentru a le menține sănătoase, articulațiile au nevoie mai ales de vitaminele B, C, acizi grași Omega 3 si 6, zinc și selenium. Iată câteva alimente care contribuie la protecția articulațiilor:

Fructele de pădure

Mănâncă afine, căpșuni, zmeură, pentru că aceste fructe încetinesc uzura articulațiilor. Ele reprezintă o sursă de antioxidanți (antociani și acid elagic), despre care studiile au arătat că pot preveni artrita, încetini progresia acesteia, și ameliora durerile.

Nucile

Nucile sunt considerate un medicament-aliment, bogat în grăsimi sănătoase și antioxidanți, care ajută corpul să se lupte și să repare daunele provocate de inflamație. Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a constatat că, cei care au consumat cele mai multe nuci pe o perioadă de 15 ani, aveau un risc de 51% mai mic de a muri de o boală inflamatorie, în comparație cu participanții care au mâncat cele mai puține fructe cu coajă lemnoasă.

Legume portocalii

Datorită vitaminei A și beta-carotenului, legumele portocalii sunt luptători puternici ai inflamației. Aceste legume sunt, de asemenea, bogate în beta-criptoxantină, care consumate modest (echivalentul unui pahar de suc natural de portocale pe zi) scade riscul dezvoltării unor afecțiuni precum artrita reumatoidă.

Ghimbirul

Condimentul, utilizat în mod tradițional pentru ameliorarea durerilor de stomac, ușurează durerea articulară blocând câteva gene și enzime care promovează inflamația și disconfortul.

Merele roșii

Un măr pe zi ține boala articulară la distanță. Acest fruct dulce conține quercetin și antociani, compuși puternici antiinflamatori, împiedicând eliberarea elementelor inflamatorii.

Curcuma (turmeric)

Este de ajutor în cazul durerii și rigidității care apar în majoritatea afecțiunilor osoase dar și în situațiile în care inflamația provoacă leziuni mai grave la nivelul țesutului osos. Posedă calități antimicrobiene care pot preveni apariția infecțiilor sau pot acționa împotriva infecțiilor apărute în cazul artritei sau a unor leziuni osoase. Fiți cu noi pe facebook: