Fii Sanatos


Pericolul ascuns al deshidratării

23/08/18 (362 vizualizari)

Experții ne avertizează despre pericolele ascunse ale deshidratării, cauzate de temperaturile extreme ale verii.

Un nou studiu efectuat de cercetătorii Institutului de Tehnologie din Georgia, Atlanta, a constatat că, deshidratarea afectează oamenii nu doar fizic, ci și psihic, provocând declin cognitiv. Chiar și câteva ore de activitate viguroasă pe căldură, fără a consuma lichide, poate afecta foarte mult concentrația.

Dr. Mindy Millard-Stafford, coautor al studiului, a declarat că coordonarea și atenția necesară pentru îndeplinirea sarcinilor simple, de exemplu legate de reacție, au fost puțin afectate, chiar dacă deshidratarea a fost severă, pe când, în cazul sarcinilor care necesitau o atenție deosebită la detalii, dar și lucrul monoton, precum tastarea aceluiași buton, au fost afectate major. Autorii precizează că păstrarea concentrației în timpul unor ședințe lungi, conducerii automobilului sau muncii monotone într-o fabrică, necesită atenție. Iar, în caz de deshidratare, aceste abilități scad, afectând întregul organism.

Pentru a înțelege cum afectează căldura cogniția sau percepția, cercetătorii au analizat datele a 33 cercetări, care au implicat 413 participanți. Au fost analizate rezultatele testelor funcției executive, atenției, coordonării motorii și a timpului de reacție la sarcini specifice. Participanții cu deshidratare mai severă, făceau din ce în ce mai multe erori în timpul sarcinilor legate de atenție. Cercetătorii au stabilit că cele mai grave tulburări au apărut începând cu o pierdere de 2% a masei corporale.

Cele mai comune simptome ale deshidratării sunt setea, senzația de amețeală, greața și dureri de cap. Crampele apărute din cauza deshidratării pot fi un indicator timpuriu al efectelor progresive ale deshidratării.

Cel mai mult suferă persoanele care lucrează între orele 10 și 14. Din grupul de risc sporit fac parte vârstnicii, din cauza afectării centrului de sete, care în asociere cu capacitatea redusă de concentrare a urinei, duc la pierderea exagerată a lichidelor. La fel sugarii și copiii mici, care fiziologic au o cantitate mai mare de apă în organism, rate metabolice mai intense, contribuind la fluctuația fluidelor și electroliților. Concentrația apei în organismul sugarilor constituie 70%, a copiilor - 65%, a adulților - 60%.

Dacă ați observat o persoană care prezintă simptome de deshidratare, solicitați imediat asistență medicală. Insolația și deshidratarea este o urgență medicală, iar intervenția precoce este vitală. Fiți cu noi pe facebook:

Sursa: www.healthline.com